Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ochranné brýle / foto: PixieMe / Shutterstock.com

Dioptrické brýle versus ochranné brýle. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Nosíte dioptrické brýle a domníváte se, že se dají používat také jako brýle ochranné? V následujících řádcích zjistíte, že to rozhodně není dobrý nápad a že na trhu existují dioptrické brýle určené speciálně k výkonu manuálních prací.

Ochranné brýle splňují normy

Dioptrické brýle pomáhají vaším očím, aby lépe viděli. Ochranné pracovní brýle vaše oči chrání před zraněním během práce s chemikáliemi, s lámavými materiály, které by mohly odlétnout a poškodit vám sítnici a s dalšími nebezpečnými látkami. Kvůli tomu jsou ochranné brýle označovány speciálními normami, konkrétně musí splňovat normu ČSN EN 166.

Speciální ochranné dioptrické brýle

Jelikož by se vaše dioptrické brýle mohly při práci s nebezpečnými materiály a létajícími kousky materiálu poškodit, existují speciální dioptrické ochranné brýle, což jsou v podstatě ochranné brýle obohacené o dioptrie. Stojí obdobně jako obyčejné ochranné brýle, ale zajišťují vám lepší a ostřejší vidění, nezamlžují se a nedochází k zrcadlení, což je jev, který se často vyskytuje, pokud na sobě máte dvoje brýle. Na trhu se vyskytuje několik výrobců, kteří prodávají kvalitní ochranné brýle, mezi nimi například i německá firma Hoffmann Group, která nabízí širokou škálu ochranných pomůcek za příznivé ceny.

Štít či dvoje brýle

Pokud neseženete ochranné brýle odpovídající vašemu počtu dioptrií, můžete si poradit tím, že si přes své brýle nasadíte ochranný štít anebo využijete speciální korekční vložku, do níž si necháte vsadit skla vaším optikem. Poslední variantou je použití krycích brýlí, které si jednoduše nasadíte přes své dioptrické, ale jak již bylo zmíněno výše, při použití brýlí na brýle může docházet k nechtěnému zrcadlení.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, mějte na paměti, že chránit si při práci váš zrak je zásadní.

Dioptrické brýle versus ochranné brýle. Jaký je mezi nimi rozdíl?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!