Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kurkuma / foto: shutterstock

Kurkuma jako nejvěrnější společník v boji proti projevům stárnutí

Kurkuma neboli indický šafrán je koření, které se svou chutí i vůní až nápadně podobá známějšímu a populárnějšímu kari. Kurkuma jde tím pádem stranou, což je velká škoda, protože toho umí mnoho.

Člověk by si pravděpodobně ani nepomyslel, že umí něco jiného než jen dochutit indické pokrmy. Ale skutečně je to tak. Mluvíme o poutavě žlutém prášku, v jehož moci je mimo jiné i zpomalit první projevy stárnutí.

První vrásky

Pyšní se antibakteriálními i protizánětlivými účinky

Kurkuma je součástí čínské medicíny a ajurvédy obecně už dlouhá léta. Podle doložených informací se využívala už před čtyřmi tisíci lety, kdy si lidé všimli jejích antibakteriálních a protizánětlivých účinků. Je velká škoda, že se na ně posléze zapomnělo - koření se začalo využívat především na vaření.

Své protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti však neztratila. Naopak – odhalilo se mnoho dalších nejen zdravotních, ale také kosmetických benefitů, kvůli kterým bychom koření měli nejen přidávat do jídel, ale také si je pořizovat ve formě krémů nebo olejíčků.

Kurkuma

Bojovník proti akné i proti unavené pleti

Zejména ženy nejsou rády, když se jejích pletí začnou lemovat jemné linie, jež se postupně prohlubují. Stejně tak nejsou nadšené, když se na obličeji utvoří pupínek tak výrazně snižující sebevědomí. Ať už se na vás začíná podepisovat neodvratitelná fáze života, nebo vás jen trápí akné, kurkuma v obou případech podává pomocnou ruku. Obsahuje totiž složky, s jejichž pomocí sváděný boj vyhrajete.

Kromě toho mluvíme o koření, jež probouzí unavenou pleť. Ta posléze působí nejen hladce, ale i zářivě a svěže. A abychom ukončili seznam jejích kosmetických benefitů, musíme zmínit také to, že je ochranou pokožky před nepříznivými vnějšími vlivy prostředí či že pomáhá zmírňovat nehezké kruhy pod očima.

Zdroj:

https://www.alza.cz/beauty/neutrogena-curcuma-clear

Kurkuma jako nejvěrnější společník v boji proti projevům stárnutí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!