Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chudák holka / foto: shutterstock

Fakta a mýty o depresi

Deprese je v posledních letech stále více skloňovaným termínem. Některé mýty o depresi však mohou stát postiženého i život.

Dědičné nebezpečí

Jak se obecně ví, deprese je opravdu dědičné onemocnění. U dětí depresivních rodičů je zhruba čtyřikrát větší pravděpodobnost, že budou také trpět depresí. Ovšem lidé pracující ve stresových povoláních mají až desetkrát větší pravděpodobnost, že se u nich deprese rozvine. Rozvedení lidé mají osmkrát větší skon k depresi a lidé, kteří ztratili partnera při tragické události až dvacetkrát větší sklon. Ve výsledku to znamená, že téměř každý druhý člověk má zvýšenou pravděpodobnost, že se u něj z nějakého důvodu deprese rozvine.

Deprese

Depresi jen tak nezaženete

Pokud už se u člověka deprese rozvine, velmi dobře zabírá léčba antidepresivy. Musí být ovšem nasazena včas. Pokud si myslíte, že zaženete depresi nějakou aktivitou, například návštěvou fitness centra, musíme vás zklamat, deprese se vám vrátí velice rychle. S léčbou prostřednictvím antidepresiv je třeba mít také trochu trpělivosti. Nefungují okamžitě, ale jejich účinky se dostaví až po několika týdnech pravidelného užívání. Velkou chybou, kterou mnoho lidí dělá, je jejich vysazení v okamžiku, kdy se jim udělá lépe. Deprese je onemocnění, které se vrací, je třeba tedy zvolnit životní tempo a předejít jejímu vrácení.

Deprese

Tragické konce depresivních stavů

Deprese nejsou doménou jen dospělých nebo dospívajících, ale bohužel jimi mohou trpět i děti. U nich je navíc mnohem nebezpečnější, protože tito malí pacienti ukončují častěji než dospělí svůj život sebevraždou. Jelikož je dítě úzce svázáno s rodinou, doporučuje se v případě dětské deprese rodinná terapie. Řeči o sebevraždě je třeba u lidí trpících depresí brát vždy vážně. Nefunguje to nepsané pravidlo, že když někdo říká, že si něco udělá, ve výsledku to nikdy neudělá. V případě, že o ukončení svého života někdo mluví opakovaně, měl by okamžitě zasáhnout odborník.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 3/2010

https://euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/deprese-priznaky-druhy-a-lecba/

https://kapitolyozdravi.cz/clanek/10-mytu-o-depresi

Fakta a mýty o depresi

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!