Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Svalová horečka / foto: shutterstock

Svalová horečka jako nepřítel sportovců. Co na ni platí?

Sportování vede ke spokojenějšímu i zdravějšímu životu. I když i ono s sebou nese mnoho problémů a potíží. Cestu nám může zkřížit taková svalová horečka, která nás na nějakou dobu dokáže “vyřadit z provozu”.

Na vině je přetížení svalů

Patříte k aktivním sportovcům? I když neběháte nebo nesportujete profesionálně, svalová horečka je jev, se kterým jste se bezesporu už setkali. Nemluvíme o ničem jiném než o přetížení svalů, což je problém vyskytující se především u začínajících. Ti totiž nejsou zvyklí na fyzickou aktivitu a jejich svaly na změnu reagují právě tímto stylem.

Bolest svalů

Tím však nevylučujeme, že se problém netýká i větších sportovních es. I je může postihnout, zejména pokud zapomenou na protažení se nebo pokud se vrhnou do sportu po delší době neaktivity.

Otoky, bolest a křeče

Zdravotní problém jménem svalová horečka poznáte na první pohled, respektive pocit. Mezi typické příznaky patří bolesti svalů, otoky, ale také se mohou objevit křeče. Organismus je celkově unavený, což někdy dává najevo i zvýšenou teplotou.

Když se potíž ukáže, člověk má tendenci začít ještě víc cvičit. Snaží se rozhýbat bolestivé svaly a nabudit je opět k životu. Podle lékařů je to však chybný postup, kterým svému tělu ještě více ubližujeme.

Svalovec

Je načase zpomalit

Svalovou horečkou nám totiž tělo dává najevo jedno – je čas na odpočinek. Proto si dopřejte klidový režim a místo každodenního sportování si dejte nohy nahoru a pusťte si oblíbený televizní seriál. Nemusíte se obávat, že byste byli vyřazeni ze sportovního režimu dlouho. Problém zmizí během pár dnů a poté můžete opět naskočit do oblíbených činností.

Aby u vás svalová horečka nepobyla déle, než je nutné, vsaďte na vitaminy a znásobte jejich příjem. Nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin a pomoct může i lehká masáž svalů, kterou uvolníte nahromaděné napětí v nich sídlící.

 

Zdroj:

https://www.sport.cz/ostatni/behani/clanek/1757060-svalova-horecka.html

Svalová horečka jako nepřítel sportovců. Co na ni platí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!