Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hořčíkový olej / foto: shutterstock

Nedostatek magnézia můžete řešit i pomocí oleje

Velký nedostatek hořčíku v organismu může způsobovat hodně nepříjemné stavy. O to překvapivější je, že naprostá většina Čechů má hořčíku málo.

Obvykle ovšem lidé trpí pouze menším deficitem, který se naštěstí nijak zásadně neprojevuje. I tak je však dobré magnesium doplňovat.

Hořčík

Křeče či bolesti svalů

Hořčík je pro tělo potřebný hlavně kvůli dvěma věcem – správné funkci svalů a nervů. Jeho nedostatek může mít za následek menší či větší záškuby na různých částech těla. Nejedná se však o nic zásadního. Mnohem horší je bolest svalů a vůbec tím nejnepříjemnějším možný zážitkem souvisejícím s nedostatkem hořčíku je tetanie.

Na rozdíl od tetanu, není tetanie životu nebezpečná, nicméně její projevy mohou být někdy až extrémní. Takto postižení lidé samovolně špulí ústa bez možnosti je zavřít, stahují se jim svaly na prstech a často se i nepřirozeně třepou. Tyto projevy naštěstí nemají obvykle dlouhého trvání a během pár minut zcela vymizí. Vyhnout se takovýmto nepříjemnostem můžete právě pravidelným braním hořčíku.

Pilulka hořčíku

Pilulky nejsou vhodné pro všechny

Dostat do krevního oběhu hořčík lze snadno, a sice prostřednictvím pilulek. Ty však nejsou vhodné pro všechny. Hlavně lidé se zažívacími potížemi mohou mít sníženou schopnost takto magnesium vstřebávat. Proto je pro ně lepší používat hořčíkový olej.

Snadná aplikace

Olej obsahující hořčík není vhodný ke konzumaci, ale používá se k mazání. Kůže dokáže pojmout veškeré potřebné látky obsažené v oleji, takže se jedná o vhodný způsob aplikace i pro jedince, co mají potíže se žaludkem.

Olejíček

Olej se v menším množství opatrně nanese na postižený sval a lehce vetře do kůže. V případě, že ho není dost, není problém přidat. Pak už stačí počkat slabou čtvrthodinku a hořčík by už měl proudit v krevním oběhu. Zbytky, které případně zůstanou po aplikaci, jdou normálně setřít ubrouskem, případně smýt teplou vodou a mýdlem.

K tomuto článku není otevřena diskuze