Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Křeče / foto: shutterstock

4 efektivní způsoby, jak se zbavit křečí nohou

Křeče nohou umí potrápit nejen muže, ale také ženy. Nepříjemné bolesti omezující nás v pohybu postihují především lýtka, vyskytnout se ale mohou i v oblasti kolenních šlach. Jak se zdravotní potíží efektivně zatočit bez pomoci lékaře?

Pomoct může protažení

Křeče nohou nám život nekomplikují jen tak. Vyskytnou se z určitého důvodu. Postihnout nás mohou proto, že jsme vykázali nadměrnou fyzickou aktivitu, na druhou stranu mohou vzniknout i z opačného důvodu čili z minimálního množství pohybu. V každém případě pomůže protažení.

Protahování

Když vás křeče postihnou, uklidněte se a snažte se pomalu a se vší opatrností protáhnout sval, který cítíte nejvíce. Položte si ruku na postižené místo a během protažení ho jemně masírujte.

Dopřejte si horkou koupel

Tím příjemnějším řešením je horká koupel. Tu upřednostníte zejména v době, kdy máte za sebou náročný den a křeče v nohou už jsou jen pomyslnou “třešničkou na dortu”. Pokud nemáte ve svém příbytku vanu, pomoct mohou i horké obklady. Ty stačí položit na postižené místo a vyčkat, až křeče začnou ustupovat.

Příjemná koupel

Investujte do kvalitní obuvi

Pokud vás tento zdravotní problém trápí dlouhodobě, problém může být v nevhodné obuvi. Stojí proto za zvážení koupě zbrusu nového typu bot, které mají kvalitnější podrážku (možná vyvýšeného charakteru). Úplnou trefou do černého je zdravotní obuv, jež se pyšní příslušnými certifikáty týkajícími se nezávadného zpracování. Ta podporuje proudění krve v nohou a zabraňuje jí naopak v roznášení elektrolytů po těle.

Doplňte hořčík

Klíčem k životu bez bolesti, respektive bez křečí nohou, je také hořčík. Doplňování nepostradatelné látky je doporučované mnohými lékaři. Zapomínat by na to neměly ženy těhotné, které na problém trpí častěji než jiní, stejně tak sportovci nebo senioři.

Hořčík

Hořčík lze užívat formou doplňků stravy, ale taktéž stačí přidat potraviny bohaté na tuto živinu do svého jídelníčku. Zdrojem minerálu jsou například oříšky nebo semínka.

 

Zdroj:

https://leons.cz/blog/krece-nohou-6-zpusobu-jak-se-jich-zbavit/

4 efektivní způsoby, jak se zbavit křečí nohou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!