Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Glukometry / foto: shutterstock

Jakou úlohu hrají glukometry v léčbě cukrovky

V současné době je pacientů s cukrovkou jen v České republice okolo 900 tisíc. Většina z nich trpí cukrovkou 2. typu, která vzniká z nezdravého způsobu života. Jaký vliv na léčbu cukrovky má pohyb a proč by ve výbavě diabetika neměl chybět glukometr?

Když diagnóza zní diabetes mellitus

Jestliže se člověk přejídá, má málo pohybu, protože v zaměstnání převážně sedí, a osobní váha ukazuje již slušnou nadváhu, měl by zpozornět. Tento nezdravý životní styl vede ke vzniku civilizačních nemocí. Patří sem zejména kardiovaskulární choroby a také cukrovka 2. typu. Není příjemné se od lékaře dozvědět, že máte vyšší hladinu krevního cukru. Znamená to totiž obvykle, že je na čase změnit svůj denní režim, upravit jídelníček a začít žít trochu zdravěji. Pokud totiž tak diabetik neučiní, koleduje si o rozvoj dalších přidružených nemocí.

Glukometr
Glukometr – Zdroj: Shutterstock.com

Co všechno vysoká hladina cukru způsobuje?

Základem léčby diabetika je diabetická dieta s vyloučením cukrů a s přesně stanoveným množstvím sacharidů, které je možné během dne sníst. Je-li přítomna nadváha, pak by se měl pacient ve svém vlastním zájmu snažit se přebytečných kilogramů zbavit. K tomu je nejlepší pohyb. Které sporty jsou pro diabetiky nejvhodnější? Vlastně každý, který nemocného s cukrovkou baví. Pokud si žádný nevybere, tak se může věnovat alespoň chůzi, která je pro člověka přirozeným pohybem.

Glukometry v léčbě cukrovky

Každý diabetik by měl mít přehled o tom, jak se pohybuje hladina cukru v jeho krvi – před jídlem, po jídle či na lačno. Je to důležité zejména tehdy, když si aplikuje injekce s inzulínem. Také diabetici s cukrovkou 2. typu by měli vědět, jak jim krevní cukr kolísá. Podle toho pak mohou upravit svůj jídelníček nebo plánovat fyzickou aktivitu. Cukr se zjišťuje z kapky krve, kterou glukometry dokáží vyhodnotit. Měření je jednoduché a prakticky bezbolestné.

K tomuto článku není otevřena diskuze