Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ořechové máslo / foto: shutterstock

Proč jsou ořechová másla tak oblíbená?

Semínka a ořechy se už poměrně dlouhou používají pro výrobu různých past a másel. Sice se z počátku používaly především arašídy, nicméně v posledních letech se do popředí prodírají i jiné ořechy, a to hned z několika důvodů.

Vzrostla totiž míra alergie na arašídy, takže se současně zvýšila i poptávka po alternativách. Vyzkoušejte různá ořechová másla, nezůstávejte pouze u arašídové klasiky. Výborně chutná třeba chleba natřený mandlovým máslem.

Ořechové máslo

Ořechové máslo při pečení

Ořechová másla jsou ideální surovinou při pečení. Oblíbili si je zejména vegani a osoby alergické na vejce, protože jedno vejce je možné nahradit 60 gramy ořechového másla. Těsto se tak dokonale spojí. V pečivu dokonale chutná arašídová varianta, ovšem pro méně výraznou oříškovou chuť můžete použít klidně i kešu či mandlové máslo.

Jednoduchá svačina

Vyzkoušeli jste někdy plátky jablek namočené v arašídovém másle? Pokud ne, tak si je dejte namísto svačiny. Uvedená kombinace zažene hlad a oživí jídelníček. Arašídové máslo můžete vyměnit i za jiné ořechové máslo a jablko zase za celer či datle.

Ořechy

Dochutíte jakýkoliv pokrm

Připravte si zálivku do salátů. Lžičku mandlového másla rozmíchejte se dvěma lžičkami octa, dvěma lžičkami javorového sirupu, jednou lžičkou olivového oleje a trochou hořčice. V případě potřeby do zálivky přidejte ještě trochu vody, abyste dosáhli požadované konzistence. Výsledná chuť je úžasná. Pro zálivky se perfektně hodí i máslo z lískových oříšků, které zředíte trochou vody a citronové šťávy, a potom ho rozmixujete s nastrouhaným česnekem.

Ořechová másla na vlasy

Sice másla nachází uplatnění zejména v kuchyni, nicméně často je ženy používají i ke kosmetickým účelům. Ořechová másla obsahují přírodní oleje, a tím pádem jsou i výživnou maskou na vlasy. Stačí si do vlasů vmasírovat pár polévkových lžic másla, nechat ho pár hodin působit, a potom ho umýt šamponem.

K tomuto článku není otevřena diskuze