Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Onemocnění ledvin / foto: shutterstock

Polycystické ledviny – když vaše ledviny připomínají ementálský sýr

Zákeřná vrozená nemoc ledvin dokáže orgán zničit do pár let od prvních příznaků, i tak se na ni většinou přijde až v pokročilém věku. Jak polycystické ledviny vznikají a jaký je život s touto nemocí?

Onemocnění s názvem polycystické ledviny se týká se asi 5 000 osob v České republice, vyskytuje se často vícekrát v rodině a nevyhýbá se ani malým dětem.

Cysty postupně nahrazují zdravou tkáň

Základem polycystických ledvin je tvorba špatného proteinu ledvinového kanálku. Čím více se ho vyrobí, tím více kanálků se stává nefunkčních. Tady nastává rozdíl u dvou typů této nemoci - autozomálně dominantní a recesivní. 

U dominantního máme jeden gen od rodiče funkční, druhý ne. Nahromadění vadného proteinu proto trvá a nemoc se může projevit až v pozdějším věku. U recesivního takové štěstí není – vadné jsou geny od obou rodičů, a polycystické ledviny proto vypuknou již u kojenců. Navíc se projeví vady i na jiných orgánech, hlavně plicích.

Kanálky se poté plní tekutinou, rozšiřují se a vznikají cysty. Takové polycystické ledviny jsou charakteristické na ultrazvuku, k doktorovi vás ale dovedou nejčastěji bolesti v oblasti beder a problémy s močením.

Bolestivé ledviny
Bolestivé ledviny – Zdroj: Shutterstock.com

Vada nezasáhne jen ledviny

Ač se to nemusí zdát, ledviny úzce spolupracují se srdcem a první příznaky poškození se mohou objevit právě tam. Polycystické ledviny totiž zadržují v těle příliš vody a srdce to musí přepumpovat. Přetěžuje se a vzniká hypertenze. Cysty se přitom mohou tvořit i v játrech nebo vaječnících podobným mechanismem jako v ledvinách a oslabené jsou také cévy – hrozí prasknutí cévky v mozku nebo i aorty. Pacient musí být vyšetřen a průběžně sledován. Běžné jsou také infekce močových cest.

Dožití s polycystickými ledvinami bývá s léčbou dlouhé

Většině pacientů ledviny fungují do 50 až 70 let, onemocnění však může postupovat rychle a problémy začnou již ve středním věku. Léčba neexistuje, a proto se řeší pouze následky. Nakonec se ale dospěje do bodu, kdy je potřeba dialýza, a v krajních situacích až transplantace. Nemoc je dědičná, proto pokud máte člena rodiny s polycystickými ledvinami, váš ošetřující lékař by to určitě měl vědět.

 

Zdroje:

https://medlineplus.gov/genetics/condition/polycystic-kidney-disease/

https://www.kidney.org/atoz/content/polycystic

 

Polycystické ledviny - když vaše ledviny připomínají ementálský sýr

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!