Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fritování / foto: shutterstock

Horkovzdušná fritéza jako zdravý způsob smažení

Fritování zažívá renesanci, tentokrát by však mělo jít o mnohem zdravější záležitost než před lety, kdy naše domácnosti zaplavily klasické fritézy s rozpáleným olejem.

Horkovzdušná fritéza je dnes již součástí každé moderní domácnosti a není se čemu divit. Nabízí totiž přípravu lahodných křupavých pochutin bez nutnosti smažení na přepáleném oleji. Dalo by se tedy říct, že se jedná o zdravou alternativu klasického smažení. Stejného názoru jsou také odborníci a výživoví poradci, kteří přípravu jídla tímto způsobem vítají a chválí.

Horkovzdušná fritéza
Horkovzdušná fritéza – Zdroj: Shutterstock.com

Odborníci se jednoznačně shodují

Podle nich je tento produkt vhodným spotřebičem do kuchyně, neboť umožňuje připravit smažený pokrm mnohem zdravěji než tradiční fritézy. Použití horkovzdušné fritézy je také velmi snadné. Stačí naplnit koš surovinami, které chcete připravit, stisknout několik tlačítek a za chvilku si můžete pochutnat na dozlatova propečených hranolkách, zelenině či řízcích, které jsou křupavé zvenčí a šťavnaté uvnitř. Skvělé je, že k přípravě pokrmů nepotřebujete použít žádné, případně jen velmi malé množství oleje.

Jak probíhá fritování v horkovzdušné fritéze?

Horkovzdušné fritézy jsou vybaveny zvláštním mechanismem, který je založen na rychlé a rovnoměrné cirkulaci horkého vzduchu v kombinaci s vysokými teplotami. Smažení na vzduchu má hned 3 hlavní důvody, proč je považováno zdravé. 

Příprava jídla ve fritéze
Příprava jídla ve fritéze – Zdroj: Shutterstock.com

Snižuje kalorie a zachovává chuť

Chuti křupavých hranolků se nikdo z nás nechce vzdát. Pomocí vzduchové fritézy dosáhnete velmi podobných výsledků jako při smažení, ovšem s výrazně nižším kalorickým příjmem. Nahrazení klasických smažených jídel potravinami smaženými na vzduchu může být prospěšné pro všechny, kteří chtějí zhubnout nebo mít svoji váhu pod kontrolou. 

Je bezpečnější

Už jste se někdy při smažení spálili prskajícím horkým olejem? Pak jistě víte, o jak nepříjemnou a bolestivou záležitost se jedná. U horkovzdušné  fritézy toto riziko nehrozí.

Potraviny si zachovají své živiny

Často během klasického smažení na oleji dochází k tomu, že jídlo ztratí původní kvalitu a je ochuzeno o antioxidanty a živiny. S horkovzdušnou fritézou máte jistotu, že si potraviny zachovají své kvality.

 

Zdroj:

https://www.curioctopus.it/read/36628/la-frittura-ad-aria-e-un-metodo-di-cottura-salutare-questo-e-quello-che-dicono-gli-esperti

 

Horkovzdušná fritéza jako zdravý způsob smažení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!