Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest břicha / foto: shutterstock

Za bolestmi v hlavy v těhotenství nemusí stát jen hormony. Co je způsobuje?

Ženy v prvním trimestru často trápí bolesti hlavy. Tento nepříjemný stav nám ubírá na energii i dobré náladě. Co za tím stojí? Jen hormonům nemůžeme přikládat váhu.

Hormonální změny na prvním místě

Během těhotenství se naše tělo proměňuje s tím, jak v něm roste nový život. Hormony pracují na plné obrátky a není divu, že na to naše tělo reaguje různě. Nejčastější příčinou bolestí hlavy během těhotenství proto zůstává hormonální činnost. Rozhodně to ale není jediný spouštěcí systém.

Těhotenský test
Těhotenský test – Zdroj: Shutterstock.com

Stres a únava se podepisují na našem těle

I v začátku těhotenství naše tělo potřebuje dostatek spánku a klidu. Ve většině případů nastávající maminky stále pracují. Zvýšený stres v práci se může přidat k působení hormonů a vznikne z toho bolest hlavy. Tělo má samozřejmě v těhotenství větší nároky na odpočinek. Velká únava, které nejsme schopni vyhovět krátkým odpočinkem, může být příčinou bolesti.

Stres a únava
Stres a únava – Zdroj: Shutterstock.com

Nesprávné držení těla

S přibývajícími kily bychom v ideálním případě měli navštívit fyzioterapeuta. Ten nám vysvětlí důležitost správné ergonomie během těhotenství. Špatné pohyby nebo držení těla totiž také často ústí v bolesti hlavy.

Horko a nedostatek vzduchu v místnosti

Víte o tom, že byste měli větrat místnost, ve které pobýváte, alespoň třikrát denně po dobu pěti minut? Vysoké koncentrace oxidu uhličitého v prostoru, kde se nacházíme, nebo příliš vysoká teplota v místnosti, nám může zadělat na pořádný bolehlav.

Bolest hlavy
Bolest hlavy – Zdroj: Shutterstock.com

Káva a nedostatečný pitný režim

Neodpustíte si během těhotenství kávu? V tom případě byste měla vždy kompenzovat kofeinový nápoj alespoň dvěma dalšími sklenicemi vody. Velký příjem kofeinu může vyvolávat nepříjemné bolestivé stavy v oblasti hlavy. Hlídejte si pitný režim.

Krevní oběh i preeklampsie

Za bolestmi hlavy někdy stojí i zvýšené množství krve, které se nyní nachází v našem krevním oběhu. Na vině ale také může být preeklampsie – tu určí váš ošetřující lékař.

Zaveďte režimová opatření a snažte se minimalizovat rizikové faktory pro vznik bolestí hlavy.

 

Zdroj:

https://protvojezdravi.cz/bolest-hlavy-v-tehotenstvi-zena-v-ocekavani-zdravotni-problemy-tipy-pro-zdravi-babske-rady/

Za bolestmi v hlavy v těhotenství nemusí stát jen hormony. Co je způsobuje?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!