Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Srdce volá o pomoc / foto: shutterstock

Nemoci po padesátce: na co si dát po prožití půl století pozor?

Prakticky každý tvrdí, že po padesátce to nestojí za nic. Že tělo trouchniví, i když se žije zdravým životním stylem. Nikdo však konkrétně neřekne, co nás po prožití půl století bude vlastně trápit. Tak se na to pojďme podívat.

Zvýšené riziko infarktu i přes zdravý životní styl

Po padesátém roce života je pravděpodobnost, že utrpíme infarkt, velmi výrazná. I přes zdravý životní styl se mohou projevit příznaky, které mohou naznačovat fatální zdravotní problém. Daleko rychleji a snáze dochází ke zvyšování krevního tlaku i cholesterolu. Když navíc doslova holdujeme sladkému, tučnému nebo kouření, pravděpodobnost tohoto zdravotního problému se ještě znásobuje.

Nezdravý životní styl
Nezdravý životní styl – Zdroj: Shutterstock.com

Na osteoporóze se podepisují hormony

Dalším rizikovým onemocněním je takzvaná osteoporóza, kvůli které doslova slábnou kosti. Nejenže po prožití půl století se riziko nemoci výrazně zvyšuje, ale také se s dalšími prožitými deseti lety dále zdvojnásobuje.

Osteoporóza je pravděpodobnější u hubenějších žen, které mají kosti křehčí čili mají zvýšenou tendenci se lámat.

Nemoci kloubů přichází s nedostatkem kolagenu

Kromě osteoporózy nás však mohou postihnout i jiné nemoci kloubů. Opět mohou být na vině hormony, ale také ve vodě nerozpustná bílkovina zvaná kolagen. Ta se po pětadvacátém roce života z těla ztrácí, ovšem jeho přirozená produkce se zcela zastavuje po čtyřicítce. Podle odborníků se každým rokem ztrácí více jak procento kolagenu (pokud kouříme nebo žijeme nezdravě, unikající procento je samozřejmě vyšší).

Problémy s klouby
Problémy s klouby – Zdroj: Shutterstock.com

Rakovina jako strašák číhající za dveřmi

Po překročení hranice padesáti let máte nárok na náročnější vyšetření a prohlídky odhalující různé typy rakoviny. Bohužel riziko rakoviny je po padesátém roce života velmi, velmi vysoké. U mužů hrozí rakovina prostaty, u žen rakovina prsu.

Prevence je důležitá
Prevence je důležitá – Zdroj: Shutterstock.com

Při nepodcenění preventivních prohlídek se však zvyšuje pravděpodobnost šťastných konců, proto se o sebe starejte i po padesáti (respektive zejména po padesátce).

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/nejcastejsi-nemoci-ktere-prichazeji-po-50-roce-na-co-si-dat-pozor-i-kdyz-zijete-zdrave-79652

Nemoci po padesátce: na co si dát po prožití půl století pozor?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!