Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vosy / foto: shutterstock

Jak v létě vyhrát souboj s vosami

Blíží se léto, pobyt venku na sluníčku, obědy a večeře na zahradě, pod pergolou. Letní idylka často narušovaná útoky vos. Jak se šetrně zbavit těchto letních nechtěných sousedů?

Černožlutý vetřelec, kterého nemá nikdo rád

Vosa obecná patří k létu, bohužel. Otravný hmyz, který dokáže v letních měsících potrápit. Útočí žihadlem, které je vybaveno jedovým váčkem, a takové bodnutí je poměrně bolestivé. Pro lidi, co nejsou alergici, není sice nijak život ohrožující, ale bolí a dlouho svědí.

V létě, když nejvíc času trávíme venku, to jsou naši společníci. Jak se jich zbavit? Jak zabránit tomu, že místo příjemného posezení na zahradě se budeme bránit vosím útokům?

Otravné vosy
Otravné vosy – Zdroj: Shutterstock.com

Proti vosám chemií i domácími odpuzovači

Dá se koupit několik chemických postřiků proti vosám a podobnému bzučícímu hmyzu. Jedná se o různé insekticidní spreje, které svoji práci odvedou zpravidla dobře. Pokud chcete zvolit spíše přírodní cestu, jsou i zde možnosti.

Letní sezóna vos a sršní
Letní sezóna vos a sršní – Zdroj: Shutterstock.com

Vyrobte si lapač a ten pak zavěste kus od místa, kde se nejvíce zdržujete. Lapač vyrobíte například z lahve. Za hrdlo ji zavěste na větev stromu a dovnitř nalijte sirup nebo sladkou limonádu. Když oželíte pár doušků piva, bude i to dobrá nástraha. Vosy se budou stahovat k návnadě, kde se nakonec utopí, a vy budete mít klid.

Používejte vonné citrónové svíčky a oleje, vosám to nevoní a budou se držet dál. No a především předcházejte tomu, aby je to do vaší blízkosti lákalo. Zbytky potravin ukládejte nebo držte pod poklopem. Sklenice s pitím zakrývejte. Aby byla jistota, že nějakou tu vosu nevypijete z plechovky, do které není vidět, nápoj si lijte do sklenic. Pomáhá i maketa vosího hnízda zavěšená v blízkosti vašeho sezení, protože vosy jsou poměrně teritoriální a přítomnost jiného roje vos nemají rády.

Pokud možno se vosím útokům vyhýbejte, a když už náhodou dostanete žihadlo, ránu zklidněte studenou vodou nebo obkladem. Proti bolesti a otoku pomáhá přikládat plátek cibule nebo obklad z octu.

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-se-zbavit-vos-30000807.html

 

 

 

Jak v létě vyhrát souboj s vosami

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!