Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Voda / foto: shutterstock

Blíží se letní pařáky, tak nezapomínejte na pitný režim

Pitný režim bychom měli dodržovat v kteroukoliv roční dobu, ale přes teplé letní měsíce je to o to důležitější.

Pijte dříve, než se dostaví pocit žízně

Uvádí se, že dospělý člověk by měl za den vypít 2 až 3 litry tekutin. V teplých měsících nebo při zvýšené fyzické námaze více jak 3 litry. To, že nepociťujete žízeň, neznamená, že nepotřebujete pít. V tomto mnoho lidí chybuje. Při nedostatečném pitném režimu hrozí reálně dehydratace.

Pitný režim
Pitný režim – Zdroj: Shutterstock.com

Dehydratace znamená nízký obsah vody v těle a přináší nemalé zdravotní komplikace. Pokud dojde k dehydrataci, zhoršíme si tak fyzickou i psychickou činnost těla. Ohrožujeme tím přímo své zdraví.

Nejvhodnější nápoje pro pitný režim

Mezi nejvhodnější tekutiny patří obyčejná pitná voda. Dále potom jsou vhodné balené vody jako kojenecká, pramenitá nebo slabě mineralizovaná bez přídavku oxidu uhličitého. Vhodné jsou rovněž zelené a ovocné čaje. Tekutiny můžeme doplňovat i ředěnými ovocnými či zeleninovými šťávami. I v samotné zelenině nebo ovoci je spousta tekutin, které se nám tak snadno dostanou do organismu. To uvítají hlavně ti, kterým pravidelné pití dělá problém. Melouny, okurky nebo citrusové plody jsou pro konzumaci v letních měsících nejlepší. Nejenže pokud dobře chutnají a osvěží, ale právě i hydratují naše sluníčkem rozpálené tělo.

Voda s citronem
Voda s citronem – Zdroj: Shutterstock.com

Káva, černý čaj, bylinné čaje, slazené nápoje nejsou nejvhodnější

Kávu a černý čaj pijeme poměrně pravidelně, ovšem pozor na to. Obsah kofeinu a teinu podporuje močopudnost a tím zvyšuje ztrátu tekutin. Takže po vypití šálku kávy si dejte dvojnásobné množství vody. Slazené nápoje nám sice dodají tekutiny, nicméně i nechtěné cukry. Na pitný celodenní režim jsou více než nevhodné.

Alkoholem se rozhodně pitný režim dohánět nedá, to je asi jasné každému.

Letních měsíců si užívejte plnými doušky. Myslete na své zdraví. Dodržujte pitný režim, na přímém slunci se kolem poledne zbytečně nezdržujte.

 

Zdroj:

https://aktin.cz/2249-spravny-pitny-rezim

Blíží se letní pařáky, tak nezapomínejte na pitný režim

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!