Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klíště / foto: shutterstock

Jak se účinně zbavit klíštěte

Léto a pobyt venku je bohužel přímo spojený s tím, že si tu a tam přineseme zvenčí i klíště. Jak nejlépe odstranit tu malou krvežíznivou potvůrku?

Nejlepší je předcházet tomu, že chytneme klíště

Klíště obecné je velmi rozšířený druh po celé Evropě. U nás je jeho výskyt poměrně hojný.

Nejjednodušším způsobem, jak předcházet tomu, že se do nás tento nepříjemný členovec zakousne, je vyhýbat se mu. Jednoduše řečeno, ale těžko proveditelné. Největší výskyt je ve vysoké trávě, to je fakt, nicméně ani v lese nebo v parku s trávníkem, co má nízký sestřih, si nemůžeme být před tímto stvořením jistí. Trochu pomůžou repelenty, vhodná obuv a dlouhé rukávy i nohavice při toulkách přírodou.

Hezky napsané, ale realita bývá jiná. Opalovačka na louce jen v bikinách, do lesa na houby jen v tílku a kraťasech, na repelent se taky zapomene a své tělo tak nabídneme klíštěti jako hlavní chod.

Kusadla klíštěte
Kusadla klíštěte – Zdroj: Shutterstock.com

Jediný správný způsob, jak zakousnuté klíště odstranit, neexistuje

Ano, čtete dobře. Co odborník, to názor. Točení proti hodinovým ručičkám, udusit olejem, vyškubnout pinzetou, každý jste jistě slyšel minimálně tyto a i další způsoby odstraňování toho maličkého vetřelce. Kusadla zakousnutá do kůže člověka jsou uzpůsobena k tomu, aby prostě dobře držela. Ať už se setkáte s jakýmkoliv návodem na odstranění klíštěte, začněte tím, že místo kousnutí vydezinfikujete. Pinzetou kývavými pohyby klíště odstraňte a znovu dobře ránu vydezinfikujte. Takto stručně lze popsat operaci alá klíště.

Nebezpečné klíště
Nebezpečné klíště – Zdroj: Shutterstock.com

Klíšťata přenášejí nemoci, ale není nutné testovat každého ,, broučka “

To, jestli bylo klíště infikované, nebo ne, je možné zjistit otestováním klíštěte. Tento test si musíte sami zaplatit a ani v případě, že klíště infikované je, neznamená to, že lymskou boreliózou nebo klíšťovou encefalitidou onemocníte. Testování tak postrádá téměř význam. Co významné je, je očkování proti klíšťové encefalitidě. To má nezanedbatelný efekt v boji proti tomuto onemocnění.

Projev infikovaného klíštěte
Projev infikovaného klíštěte – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud náhodou zůstanou kusadla v ráně a rána se zanítí, vyhledejte lékaře, jinak se samotným vyndáním klíštěte asi do ordinace doktora nespěchejte, zvládnete to sami.

Když se objeví pár dní po kousnutí klíštětem červeně ohraničený světlý flek na kůži, dojděte si přeci jenom do té již zmiňované ordinace pro antibiotika proti borelióze.

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/zahrada/jak-se-zbavit-vos-30000807.html

 

Jak se účinně zbavit klíštěte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!