Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kratom / foto: kratomuj

Červený, zelený, nebo bílý kratom?

Kratom je strom rostoucí v tropickém prostředí několika zemí jihovýchodní Asie. Listy se většinou suší na slunci, a potom se rozemelou na jemný prášek, který se užívá buď samostatně, nebo ve formě tobolek.

Bílý kratom

Bílý kratom se vyrábí z mladých listů s bílými žilkami, které se po sesbírání suší v tmavé místnosti bez přístupu světla. Bílý kratom je považován za nejaktivnější ze všech, ovšem není vhodný pro začátečníky. Co se týče účinků, mírně uklidňuje a v nižších koncentracích zlepšuje vitalitu a bdělost.

Uklidnění a koncentrace

Červený kratom

Více používaný je však červený kratom, který se vyrábí z vyzrálých listů s červenými žilkami. Charakteristický je sedativními vlastnostmi, navíc se používá ke zmírnění nepříjemných pocitů, případně k navození pocitu euforie. Ulevuje od bolesti a je nejmírnější a zároveň i nejdostupnější.

Listy červeného kratomu se suší na slunci, respektive pod UV lampou. Červený kratom může být během svého zpracovávání také fermentován, čímž vzniká kratom bentuangie, což je poněkud odlišná verze běžného červeného kratomu.

Kratomový list

Zelený kratom

Zlatou střední cestou je zelený kratom, který má totožné uklidňující účinky jako bílá varianta. Středně vyzrálé listy se zelenými žilkami se nejprve suší v místnosti, někdy v klimatizovaném prostoru, a potom se přesouvají ven, aby se dokončila fáze sušení.

Zelený kratom má jemnější účinky než bílý, přesto je považován za stimulant. Zlepšuje soustředěnost.

Ještě narazíte na takzvaný žlutý kratom, který však vzniká smícháním jednotlivých výše uvedených druhů. Většinou se jedná o směs bílého a zeleného, respektive zeleného a červeného kratomu.

Jestliže se chcete podívat na nabídku kratomů, najdete ji na Kratomuj.cz, což je e-shop fungující na tuzemském trhu od roku 2017. Jednalo se o jeden z prvních internetových obchodů zaměřujících se na tento druh zboží.

K tomuto článku není otevřena diskuze