Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravá strava / foto: shutterstock

Jak se stravovat zdravě

Klíčem ke zdravému stravování je jíst správné množství kalorií s ohledem na to, jak moc jste aktivní. Je důležité vyvážit energii, kterou přijímáte, s energií, kterou vydáváte.

Pokud budete jíst nebo pít více, než vaše tělo potřebuje, budete přibírat na váze, protože energie, kterou nespotřebujete, se ukládá ve formě tuku. Pojďme se podívat, jak se stravovat zdravě.

Základem jídla jsou sacharidy s vyšším obsahem vlákniny a škrobu

Škrobové sacharidy by měly tvořit něco málo přes třetinu jídla, které jíte. Patří mezi ně brambory, chléb, rýže, těstoviny a obiloviny. Vybírejte si takové, které mají vyšší obsah vlákniny nebo které jsou celozrnné. Snažte se ke každému hlavnímu jídlu zařadit alespoň jednu škrobovou potravinu.

Ovesná kaše jako zdravá snídaně
Ovesná kaše jako zdravá snídaně – Zdroj: Shutterstock.com

Tip: Dávejte si pozor na tuky, které přidáváte při vaření nebo servírování těchto typů potravin, protože právě ty zvyšují obsah kalorií – například olej na hranolky, máslo na chleba a smetanové omáčky na těstoviny.

Hodně ovoce a zeleniny

Doporučuje se jíst každý den alespoň 4 porce různých druhů ovoce a zeleniny. Ideálně pokud je čerstvé. Ovoce je dobré jíst ráno, jelikož obsahuje zdravé cukry a vitamíny, které vám dodají energii na celý den. Naopak zelenina je dobrá večer, jelikož obsahuje potřebné živiny a skoro žádné tuky a cukry.

Ryby, včetně těch tučných

Ryby jsou dobrým zdrojem bílkovin a obsahují mnoho vitamínů a minerálů. Ideální by bylo, kdybyste rybu jedli alespoň 2x týdně. Tučné ryby mají vysoký obsah omega-3 tuků, které mohou pomáhat předcházet srdečním onemocněním.

Zdravé rybí maso
Zdravé rybí maso – Zdroj: Shutterstock.com

Mezi tučné ryby patří:

  • losos,
  • pstruh,
  • sleď,
  • sardinka,
  • makrela.

Mezi nemastné ryby patří:

  • platýs obecný,
  • treska obecná,
  • tuňák.

Omezení nasycených tuků

V jídelníčku potřebujete nějaké tuky, ale je důležité věnovat pozornost množství a typu tuků, které jíte. Existují 2 hlavní typy tuků: nasycené a nenasycené. Příliš mnoho nasycených tuků může zvýšit množství cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

Nasycené tuky:

  • tučné kusy masa,
  • uzeniny,
  • máslo,
  • tvrdé sýry,
  • smetana,
  • sušenky,
  • sádlo,
  • koláče.

Snažte se omezit příjem nasycených tuků a místo nich volte potraviny obsahující nenasycené tuky, jako jsou rostlinné oleje a pomazánky, tučné ryby a avokádo.

Pro zdravější výběr používejte místo másla, sádla nebo ghí malé množství rostlinného nebo olivového oleje nebo pomazánku se sníženým obsahem tuku.

Olivový olej pro zdraví i krásu
Olivový olej pro zdraví i krásu – Zdroj: Shutterstock.com

Pozor na cukr

Pravidelná konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem cukru zvyšuje riziko obezity a zubního kazu. Sladké potraviny a nápoje mají často vysoký obsah energie, který, pokud nespálíme nějakým výdejem, jako je sport, přispívá k nárůstu hmotnosti.

Volné cukry:

  • sladké perlivé nápoje,
  • sladké snídaňové cereálie,
  • koláče,
  • sušenky,
  • pečivo a pudinky,
  • sladkosti a čokoláda,
  • alkoholické nápoje.

 

Zdroj:

https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-eat-a-balanced-diet/eight-tips-for-healthy-eating/

Jak se stravovat zdravě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!