Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mozek a propojení / foto: shutterstock

Elektrošoky účinně restartují mozek a pomáhají i běžným pacientům

Elektrokonvulzivní terapie, lidově přezdívaná „elektrošoky“, slouží mnoha hospodským vtipům. Jak je to s nimi však doopravdy? Podstupují ji jen nebezpeční šílenci, nebo pomáhá?

Okénko do historie

Metoda byla objevena už v roce 1937. Tehdy elektrokonvulzivní terapii (ECT) použil na svých pacientech italský neurolog Ugo Cerletti. Před druhou světovou válkou nebyla ještě známá účinná neuroleptika ani antidepresiva. Elektrošoky tak představovaly pro mnohé pacienty jedinou úlevu z jejich šílenství. Elektrošoky se dodnes užívají k léčbě závažných duševních onemocnění, kde byly ostatní léčebné metody neúspěšné.

Léčba ECT
Léčba ECT – Zdroj: Shutterstock.com

Uměle vyvolaný restart mozku

Dodnes máme velmi chabou představu o tom, čím je přesně způsobena účinnost elektrokonvulzivní terapie. Zjednodušeně lze říci, že mozkem pacienta projede krátce elektrický proud. Mozek na tento proud zareaguje změnou elektrické aktivity na membránách mozkových buněk, a tím dojde k obnovení fyziologických poměrů mozkové činnosti.

Jak probíhá samotný zákrok?

Od roku 1937 prošla metoda značnou proměnou. Dříve se prováděla při plném vědomí a pacienti si z výkonu odnášeli děsivé vzpomínky. Od té doby se mnohé změnilo. Již od 80. let minulého století se ETC provádí v celkové anestezii obdobně jako při chirurgických operacích. K hlavě ve spánkových oblastech se přiloží elektrody, které vyšlou elektrický impuls trvající 1-2 sekundy. Poté následují viditelné svalové záškuby celého těla po dobu asi 20-40 sekund. Do několika minut pacient opět nabude plného vědomí. Během celého zákroku jsou pacienti pečlivě monitorováni – měří se EEG, EKG a krevní tlak.

Léčba ECT
Léčba ECT – Zdroj: Shutterstock.com

Elektrošoky pomáhají při rezistentní depresi

Většina psychiatrické péče sestává z podávání léků a léčby slovem, tj. psychoterapie. Pokud toto selže a pacient má například nelepšící se depresi, schizofrenii, maniodepresivní psychózu (nově bipolární afektivní poruchu), může se po dohodě přistoupit k elektrokonvulzivní terapii. Aby byla léčba úspěšná, musí se opakovat minimálně 6 krát, ale až 12 krát za měsíc. Zlepšení psychiatrických poruch je viditelné bezprostředně po výkonu. Všichni pacienti terapii podstupují dobrovolně po podepsání informovaného souhlasu. Až u 80 % pacientů se po terapii výrazně uleví.


Zdroje:

Jan Hugo, Martin Vokurka: Velký lékařský slvoník, Praha: Maxdorf, 2009.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Elektrokonvulzivn%C3%AD_terapie

https://www.ordinace.cz/clanek/elektrokonvulzivni-terapie-elektrosoky/

 

Elektrošoky účinně restartují mozek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!