Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bylinné čaje / foto: Shutterstock

Potraviny, které nás zahřejí a vyženou chlad z těla

Nemůžete se zahřát, přestože jste zachumlaní v dece a na sobě máte několik vrstev oblečení? Pomoc hledejte v kuchyni. Správně zvolené a připravené potraviny dokáží zvýšit tělesnou teplotu a dodat energii. Které to jsou?

Snad každý zažil situaci, kdy cítil vnitřní chlad, a to i v případě pobytu ve vytopené místnosti a vhodně zvoleného teplého oblečení. Podstata může spočívat ve špatné volbě potravin, které jsou konzumovány v zimním období. Chlad, který člověk cítí po celém těle, může mít hned řadu negativních vlivů na lidské zdraví. A naopak vhodně zvolený jídelníček v zimním období může zahřát, dodat energii i lepší rozpoložení.

Dostatek energie v zimě
Dostatek energie v zimě – Zdroj: Shutterstock.com

Potraviny, které organismus prohřívají

Potraviny mají na tělo jistý vliv. Některé ochlazují, jiné jsou neutrální, zatímco další organismus prohřívají. A ty by měly tvořit základ zimního jídelníčku. Obecně se jedná o potraviny s vysokým obsahem zdravých tuků, bílkovin, které tělo déle tráví, což vede k přirozenému zvýšení vnitřní teploty. Podstatné jsou i specifické vlastnosti určitých potravin, které chrání před nachlazením a infekcemi, stejně tak jejich schopnost zvýšit aktivitu trávicích enzymů pro zajištění kompletní asimilace živin. Kdy jindy než v zimě je třeba myslet na dostatečný přísun minerálů a vitamínů. Zejména na vitamíny A, E, C, D.

Co se týče konzumace adekvátních potravin, tak se konkrétně jedná například o drůbeží, hovězí, vepřové či jehněčí maso, vejce, kozí sýry a mléko. Vhodná je také hořčice, pórek, pastinák, med, obilninové – ovesné kaše, jáhly, pohanka, špalda, vločky, česnek, cibule, křen, skořice, zázvor, kurkuma, oregano, bazalka, hřebíček, muškátový oříšek, rozmarýn, tymián či pepř.

Ovesná kaše je ideální zimní snídaní či svačinou
Ovesná kaše je ideální zimní snídaní či svačinou – Zdroj: Shutterstock.com

Zimní menu aneb zpracování jednotlivých potravin

Jídelníček v zimním období se nemusí striktně skládat pouze z výše uvedených hřejivých potravin. Stačí je zařadit do vašeho vaření a efektivně využít. Řadu můžete použít při přípravě polévek či omáček, které jsou ideální v zimním čase. Rovněž je dobré přidat trochu rozmarýnu do smoothie, kdy tak vyrovnáte tepelný efekt. Silné zahřívací účinky má koření, které snadno přidáte do jídel, stejně tak ho lze využít i do horkých nápojů, které vás v takovém případě dvojnásobně zahřejí.

Koření prohřeje váš organismus
Koření prohřeje váš organismus – Zdroj: Shutterstock.com

Zásadní je pravidelnost

Nestačí ovšem si jednou začas dopřát pokrm, který obsahuje zahřívací potraviny. Po jednom jídle ze zahřívacích ingrediencí nelze čekat okamžitý efekt. Více tepla lidskému organismu dodá pravidelná konzumace výše uvedených potravin. Ideální je, pokud je zařadíte do každodenního jídelníčku v zimním období. Stejně tak je dobré pamatovat na to, že jídelníček a zahřívací potraviny nejsou vše. Je důležité dodržovat pitný režim. Pokud je tělo dehydratované, nedokáže správně regulovat vnitřní teplotu. Rovněž nezapomínejte na pohyb, který má vliv na podporu krevní cirkulace. Hlídejte si i dostatek železa.

 

Zdroje:

https://www.fit-day.cz/blog-a-recepty/dobre-jidlo-ktere-zahreje/

www.nazeleno.cz

 

 

Potraviny, které nás zahřejí a vyženou chlad z těla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!