Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kysané zelí / foto: shutterstock

Elixír zdraví prověřený léty – kysané zelí

Kysané zelí patří mnohdy mezi opomíjenou potravinu, která má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Jedná se o účinné probiotikum. S čím vším nám pomůže?

Kysané zelí může nahradit předražené probiotické doplňky. Jedná se tak o zdravé a cenově dostupné probiotikum. Je nízkokalorické a takřka bez tuku. Pomůže tak i v případě v boji se shazováním nadbytečných kil. Rozhodně patří nejen do redukčního či dietního jídelníčku.

Salát z kysaného zelí
Salát z kysaného zelí – Zdroj: Shutterstock.com

Pozitivní účinky

Kysané zelí obsahuje probiotika. Jedná se o nejlevnější a neúčinnější probiotikum. Potraviny totiž zpravidla obsahují 1 kmen probiotik, zatímco kysané zelí jich obsahuje až 13. Probiotika jsou důležitá pro zdraví, neboť podporují „dobré“ bakterie ve vašem střevu, imunitní systém, mají vliv na lepší trávení, střevní mikroflóru a pomáhají syntetizovat vitamíny skupiny B. Můžou taktéž mírnit průjem způsobeným užíváním antibiotik.

Kysané zelí může pomáhat s ekzémy. Obsahuje spoustu vitamínu C, který je základní složkou pojivových tkání a skvělým antioxidantem, kdy tak chrání před volnými radikály. Zásluhou vitamínu C se jedná rovněž o efektivní posilovač imunitního systému. Konzumace má vliv i pro pevné kosti a může snížit hladinu cukru v krvi. Zásluhou obsahu velkého množství vlákniny chrání tak před kardiovaskulárními chorobami.

Konzumací kysaného zelí dochází k podpoře tvorbě krve, vylučování toxických látek a v boji proti únavě. Má rovněž odvodňující účinek a umožňuje rychlé odstranění odpadních látek z těla. Nutno zmínit, že nejvíce prospěšná je konzumace syrového kysaného zelí. Tepelnou úpravou se snižuje obsah prospěšných látek a vitamínů, a tím tak i jeho účinek na zdraví. Zdravá je rovněž šťáva z kysaného zelí.

Zdravá pochoutka
Zdravá pochoutka – Zdroj: Shutterstock.com

Pomocník v boji s problematickou pletí i hubnutím

Kysané zelí je nízkokalorické a obsahuje plno živin. Skvěle doplní dietní jídelníček. Jeho konzumací můžete efektivně zahnat hlad mezi jídly nebo si ho přidat k obědu či večeři. Čerstvé kysané zelí nebo nálev z něj má pozitivní účinek na problematickou a mastnou pleť. Stačí přiložit kysané zelí na umytý obličej.

Nežádoucí účinky aneb na co si dát pozor

Vzhledem k tomu, že kysané zelí obsahuje vyšší množství sodíku, může se tak užívat jen v menším množství. Doporučená denní dávka je zhruba 1 šálek. Nadměrná konzumace může vést k zadržování vody, zvyšování objemu krve i vyššímu krevnímu tlaku. Na vysoký podíl sodíku by si měli dát zvýšený pozor osoby s onemocněním ledvin, zvýšeným krevním tlakem.

Zásadně kupujte kysané zelí od ověřeného výrobce. Pokud není vyrobeno správně, může obsahovat dusitany a aminy.

 

Zdroj:

https://www.blendea.cz/profil-kysane-zeli/

www.living.prima.cz

Elixír zdraví prověřený léty – kysané zelí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!