Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nadměrná únava / foto: shutterstock

Nadměrná únava nemusí být způsobena jen velkým množstvím práce, ale také nemocí

Trápí vás neutuchající únava? Máte pocit, že i když byste spali deset hodin v kuse, stále by to bylo málo? Nemusíte nutně obviňovat množství práce, na vině může být nemoc, která aktuálně sužuje vaše tělo.

Únava nemusí být jen produktem uspěchaného života

Všude na internetu se dočteme o tom, že únava je pouze vedlejším produktem uspěchaného života. Naše tělo tímto způsobem zkrátka reaguje na nadměrný zápřah. Jenže ve výsledku nemusíme obviňovat pouze náš životní styl nebo to, že si té práce „sypeme” na hlavu až příliš mnoho. Je nutné si připustit, že na vině mohou být i daleko závažnější problémy.

Neutuchající únavou se totiž projevuje řada nemocí, které právě tímto signálem máme rozklíčovat. Jen málokdy se to však děje. A to právě z domněnek, že za nedostatkem energie stojí zmiňovaný uspěchaný životní styl.

Únava z přepracování
Únava z přepracování – Zdroj: Shutterstock.com

Anémie způsobuje únavu

Mezi nemoci, které způsobují nadměrnou únavu, se řadí anémie. Jedná se o onemocnění, pro které je specifický nedostatek červených krvinek v těle, jež by jinak přinášely energii do dalších částí těla. Z důvodu narušeného cyklu tak i sebemenší navýšení výdeje energie způsobí onu únavu, která nás posléze v běžném životě omezuje.

Jsem celiakie, autoimunitní onemocnění, těší mě

Na vině však může být i celiakie, která rozhodně není nemocí neznámou. Dnes se naopak jedná o poměrně skloňovanou zdravotní potíž. Jedná se o autoimunitní onemocnění, které můžeme popsat jako nesnášenlivost lepku. V tomto případě je narušeno tlusté střevo, což vede k nevstřebání potřebných živin a následně k únavě. Dalšími symptomy tohoto zdravotního problému můžou být také průjmy nebo viditelný úbytek hmotnosti.

Nadměrná únava může značit závažný zdravotní problém
Nadměrná únava může značit závažný zdravotní problém – Zdroj: Shutterstock.com

Není to spánková apnoe?

A nakonec musíme zmínit poměrně závažné onemocnění, kterým je spánková apnoe. V praxi to není nic jiného než závažná porucha spánku, při které pacient dokonce přestává dýchat. I z tohoto důvodu dochází k takzvanému mikroprobuzení, při němž se dech znovu obnovuje. Jelikož se onen jev projeví v noci, ráno vstáváme bez energie a unavení.

 

Zdroj:

https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/devet-nemoci-ktere-se-projevuji-nadmernou-unavou-4120.html

Nadměrná únava nemusí být způsobena jen velkým množstvím práce, ale také nemocí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!