Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení v těhotenství / foto: freepik.com

Jak se udržet fit během těhotenství?

O těhotenství lze hovořit jako o přibližně čtyřicet týdnů dlouhém období plném krásných a vzrušujících okamžiků. Nastávající rodička by však neměla zapomínat na to, že oněch devět měsíců přináší také mnoho fyzických, emocionálních a duševních změn.

Proto je tak důležitá důkladná a komplexní péče o tělo i duši. Je nezbytná nejen pro udržení psychické pohody, ale také pro zdraví a správný vývoj vyvíjejícího se plodu. Jak na to? V tomto článku najdete základní tipy, díky kterým se během těhotenství udržíte v perfektní kondici.

Jezte zdravou stravu

těhotenství je zásadní konzumovat vyváženou a výživnou stravu. Tělo potřebuje mnohem více živin než obvykle, aby podpořilo vývoj miminka, a jsou to právě potraviny, které jíte, jež mohou zdraví prcka významně ovlivnit. Preferujte proto různé druhy ovoce a zeleniny, celozrnné potraviny a zdravé tuky. Naopak se snažte vyhýbat průmyslově zpracovaným potravinám, sladkým nápojům a nadměrnému množství kofeinu. O tom, že byste neměla kouřit ani pít alkohol, se snad zmiňovat nemusíme.

Dbejte na hydrataci

Během těhotenství je také důležité dodržovat pitný režim. Pijte hodně vody, která pomáhá přenášet živiny k dítěti, odplavuje toxiny a zabraňuje zácpě. Snažte se vypít alespoň osm až deset sklenic vody denně – a v případě zvýšené fyzické zátěže nebo horkého počasí i více.

Pravidelně cvičte

Těhotenství není nemohoucnost. Cvičení pomáhá udržovat tělo v dobré kondici a připraví ženu na porod. Studie potvrdily, že vhodně zvolené aktivity snižují riziko komplikací, jako jsou těhotenská cukrovka, předčasný porod a vysoký krevní tlak. Na druhou stranu to neznamená, že byste měla trávit každou volnou chvíli v posilovně. Vybírejte si cvičení s nízkou zátěží, jako jsou chůze, plavání nebo prenatální jóga. Před zahájením nového cvičení se poraďte se svým lékařem.

Dopřávejte si dostatek spánku

Nezapomeňte, že spánek je nezbytný pro vaše celkové zdraví a pohodu - a v těhotenství je ještě důležitější než obvykle. Snažte se spát alespoň 7-8 hodin denně a v případě potřeby si během dne zdřímněte. Pro zvýšení komfortu používejte polštáře, které podpírají rostoucí bříško, a po prvním trimestru se vyhněte spaní na zádech.

Naučte se minimalizovat stres

Těhotenství může být v určitých okamžicích stresující. A protože stres neprospívá matce ani miminku, je vhodné, abyste se naučila hladinu stresu udržovat na minimu. Pomáhají relaxační techniky, jako jsou hluboké dýchání, meditace nebo zmíněná prenatální jóga. Trpíte-li úzkostí nebo depresí, poraďte se se svým lékařem nebo odborníkem na duševní zdraví.

Užívejte vitamíny pro těhotné

Pomocí prenatálních vitamínů snadno doplníte případné nutriční mezery ve stravě a podpoříte vývoj plodu. Dobrou volbou bývají multivitamínové komplexy pro těhotné ženy s obsahem kyseliny listové, železa, vápníku a dalších klíčových vitamínů a minerálů.

Jak se udržet fit během těhotenství?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!