Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cvičení v každém věku / foto: shutterstock

Máte pauzu od cvičení? Jak nečinnost ovlivňuje váš mozek

Pravidelný pohyb má pozitivní vliv na fyzickou i psychickou stránku každého z nás. Jaký vliv má nečinnost nejen na náš mozek? Jak na restart opět k pohybu?

Dopady nečinnosti na tělo

Pokud přestanete cvičit, tak jedním z prvních zjevných projevů je pokles fyzické kondice a svalové hmoty. První úbytky jsou patrné už po pár týdnech nečinnosti. Ztráta svalové hmoty může vést ke snížení banálního metabolismu, tj. že spálíte méně kalorií i v klidu. Kromě rovněž nárůstu tělesné hmotnosti, vede nečinnost k celé řadě souvisejících komplikací, včetně onemocnění, jako je cukrovka, kardiovaskulární choroby, problémy s klouby, vazy.

Problémy s klouby
Problémy s klouby – Zdroj: Shutterstock.com

Nečinnost mající negativní vliv na mozek

Pravidelná fyzická aktivita přináší řadu neurologických výhod, a to včetně zdokonalení kognitivních funkcí i paměti. V případě, že přestanete cvičit, snižuje se tok krve i kyslíku do mozku. To může vést i ke snížení koncentrace, zhoršení nálady i paměti. Více kyslíku se rovná lepší funkci mozku. Důležitým zřetelem, který je ovlivněn nečinností, je krevní tlak. Pravidelný pohyb pomáhá udržovat zdravý krevní tlak, rovněž snižuje riziko vysokého krevního tlaku a srdečních chorob. Při delší nečinnosti může tlak začít stoupat.

Vysoký krevní tlak
Vysoký krevní tlak – Zdroj: Shutterstock.com

Řešení v podobě aktivního odpočinku

Důležité je zůstat aktivní i v případě, že jste polevili od pravidelných tréninků. Není třeba běhat stále maratony, trávit denně hodiny v posilovně apod. Když si dáte pauzu, tak je podstatné zůstat stále v pohybu. Jedná se o tzv. aktivní odpočinek. Může jít o procházky, protahování, ale i taková práce na zahrádce apod. Postačí být alespoň několikrát týdně na pouhých 30 minut fyzicky aktivní, kdy dojde ke snížení stresu, zvýší se vaše odolnost vůči němu. Rovněž i tento aktivní odpočinek má pozitivní vliv na vaše psychické i fyzické zdraví. K tomu se zvýší vaše energie, budete mít mnohem lepší náladu. V neposlední řadě budete na tom lépe i s vlastním sebevědomím.

 

Zdroje:

https://www.elle.cz/krasa/fitness-zdravi/davate-si-pauzu-od-cviceni-necinnost-ovlivnuje-mozek-i-krevni-tlak

https://gymbeam.cz/blog/toto-se-stane-kdyz-si-date-pauzu-od-cviceni/

Máte pauzu od cvičení? Jak nečinnost ovlivňuje váš mozek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!