Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Unavená / foto: shutterstock

Za častou únavou může stát překyselený organismus – zbavte se ho správnou stravou i dostatečným spánkem

Každý z nás čas od času pocítí náhlou únavu. Obvykle stačí dostatek spánku a je po starostech. Jenže co když únava neodchází a vy se i po vydatném spánku cítíte úplně bez energie? Může to být způsobeno překyselením organismu.

Pokud máme málo energie, naše tělo, jeho orgány a buňky se cítí v ohrožení. Nemají totiž zdroje, odkud by čerpaly sílu. Co s tím?

Nedostatek energie
Nedostatek energie – Zdroj: Shutterstock.com

Otestujte si kyselost

Abyste zjistili, zda je váš organismus překyselený, nemusíte být vystudovaní lékaři. Stačí zajít do nejbližší lékárny a koupit si sadu lakmusových papírků, podle kterých zjistíte kyselost z ranní moči. Naše pH by v moči mělo mít kyselost nejméně 7. Pokud je hodnota nižší, je potřeba dodávat tělu zásadité látky, které pomohou pH vyrovnat nebo zvýšit na správnou hodnotu.

Co způsobuje příliš velké množství kyselé stravy

Pokud je náš organismus dlouhodobě překyselený, dochází k oslabení našeho imunitního systému. Ten je totiž propojený s nervovou a hormonální soustavou. Obnova obranného systému přitom může trvat poměrně dlouho. Nepočítejte tedy s tím, že když jeden den začnete na obnově energie v těle pracovat, budete hned druhý den jako rybičky.

Nejhorší pro náš organismus jsou rychle vařená jídla, vše smažené, vysoce kořeněné, zkrátka jídla z fastfoodu. Jsou to doslova zloději energie. Problém může být i s jídlem často ohřívaným nebo mraženým. Ani to nedodá dostatek energie a naše tělo ji musí brát odjinud. To způsobuje vysokou únavu.

Pokud chcete problémy s kyselostí a únavou odstranit, vysaďte na nějaký čas jídlo z fastfoodu, alkohol, cukr a moučné výrobky, a dokonce i kofein. Ten nám sice dodá energii rychle, ale o to více nás o ni později připraví.

Zdravá strava je při odkyselení organismu základem
Zdravá strava je při odkyselení organismu základem – Zdroj: Shutterstock.com

Jak odkyselit organismus

Pro odkyselení našeho organismu existuje několik snadných kroků, které, když dodržíte, budete se cítit výrazně lépe.

Omezte nebo úplně odbourejte alkohol a cigarety Při jídle důkladně žvýkejte Dbejte na to, abyste dýchali a vydechovali alespoň několikrát denně vědomě a zhluboka Každý den jezte dostatek ovoce a zeleniny Každý den byste měli vypít minimálně 2 litry vody – ideálně neslazené, čisté. Snažte se spát alespoň 8 hodin denně Vyhněte se potravinám zvyšujícím kyselost organismu – smažená jídla, tučná masa, uzeniny, bílé pečivo a sladkosti či zákusky, vnitřnosti.

 

Zdroj:

https://www.zelene-zdravicko.cz/blog/zasadite-potraviny-prekyseleni/

https://www.benu.cz/jak-lecit-prekyseleni-organismu

 

Jste stále unavení? Může to být překyseleným organismem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!