Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zpomalený metabolismus / foto: shutterstock

Rozpohybovat metabolismus lze v každém věku

Metabolismus je často skloňovaným výrazem. S věkem se zpomaluje. Není třeba zoufat, neboť prozradíme, jak ho lze rozpohybovat pro lepší spalování.

Vlivem úbytku svalové hmoty, hormonů i stresu se fungování těla časem mění. S věkem dochází k postupnému zpomalování. Možná máte někoho ve svém okolí, kdo je štíhlý, aniž by se musel nějak více snažit, ale řekne vám, že má zkrátka dobrý metabolismus. Stejně tak i ti, kteří hubnou lépe a rychleji, tak jsou za to vděčni svému metabolismu. Rozpohybovat metabolismus můžete v každém věku. Jak toho dosáhnete?

Nehladovět, ale pravidelně jíst

Řada lidí dělá tu chybu, že v rámci snížení váhy nejí. Myslet si, že když nebudete jíst, tak hubnete, je velký omyl. Pokud chcete zhubnout, je třeba mít energii. Pokud byste dlouhodobě jedli méně, než je váš bazální metabolismus – energie, kterou vaše tělo potřebuje pro zajištění nezbytných biologických funkcí, tak by se tělo naučilo akorát jen šetřit, a tím by se jen metabolismus ještě více zpomalil. Co tedy dělat? Jíst pravidelně, ideálně 5 × denně a tak, abyste prostě neměli hlad. Samozřejmě je myšleno dbát na zdravou stravu, nikoli konzumovat rafinované cukry, uzeniny, smažená a tučná jídla apod.

Pravidelná strava pomáhá
Pravidelná strava pomáhá – Zdroj: Shutterstock.com

Dostatečný příjem bílkovin

Pro rozhýbání metabolismu je potřeba dodat tělu více bílkovin. Dodáním potřebného množství bílkovin potěšíte nejen svoje svaly, ale i chuťové pohárky, a k tomu se dostatečně nasytíte, jakožto „spálíte“ nejvíce energie jen tak, zkrátka jakoby nic. Což rozhodně potěší, že? Proto si dejte ke každému jídlu patřičnou porci bílkovin, ať už to bude šunka, tvrdý sýr, kvalitní jogurt, maso, luštěniny.

Dodržování pitného režimu

Zde je myšlena hlavně voda. Lidské tělo tvoří z větší části voda, bez které se nelze obejít. A právě ve „vodním prostředí“ uvnitř našeho těla se odehrávají veškeré biochemické procesy a získává se energie. Bylo dokázáno, že studená voda má pozitivní vliv na metabolismus. Při pití studené vody dojde k mírnému ochlazení organismu, který se s tím musí vypořádat právě zvýšenou tvorbou tepla, aby udržel správnou teplotu jádra našeho těla. Pokud vám samotná voda nechutná, tak si do ní dejte plátky čerstvého citronu, grepu, pomeranče, nebo některou z bylin, jako je máta, šalvěj, levandule apod.

Pitný režim je důležitý
Pitný režim je důležitý – Zdroj: Shutterstock.com

Méně sedět, více stát a dodržovat aktivní přestávky

Nejenže při sezení je člověk ztuhlý, bolí záda i krční páteř, ale celkově se zapojuje méně svalů než při stání. Což znamená, že stáním vydáme o zhruba 30 až 50 % více energie než při sezení. Pokud to jde, tak se snažte stát. Při sedavém zaměstnání dodržovat přestávky a jít se projít na pár minut po kanceláři nebo zahradě, protáhnout zkrácené svaly apod.

Pravidelný spánek 7 až 8 hodin denně

Ideální doba spánku v rozmezí 7 až 8 hodin denně je sice pro mnohé luxus, ale má velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Nedostatečný spánek může vést k větší chuti k jídlu, menšímu pocitu sytosti z jídla, nižší hladině testosteronu a vyšší hladině stresových hormonů. A velmi pozvolna dochází i k nepozorovanému nárůstu hmotnosti.

 

Zdroj:

https://www.prozeny.cz/clanek/mate-liny-metabolismus-a-nehubnete-5-kroku-jak-ho-rozhybat-44953

https://aktin.cz/10-jednoduchych-zpusobu-jak-zrychlit-metabolismus-a-snadneji-hubnout

Rozpohybovat metabolismus lze v každém věku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!