Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Problémy s pletí / foto: shutterstock

Alergii na kosmetiku lze předejít: Důkladně testujte a pročítejte složení výrobků

Stalo se vám někdy, že jste si koupili pleťový krém, ale po jeho nanesení se vaše pokožka zbarvila do ruda, pálila, nebo na ní naskákaly pupínky? Možná to byla alergická reakce na některou ze složek v krému.

Tímto problémem trpí v poslední době čím dál tím více lidí. Jak poznáte, že máte alergii, a co dělat, když se objeví? Jaké produkty vybírat?

Co je to alergie na kosmetiku

Alergie postihuje stále více lidí. U někoho se může projevit už v dětství a u někoho klidně až v šedesáti letech. Záleží na tom, na co jste citliví. Alergie, ať už na kosmetiku či cokoliv jiného, je nežádoucí reakce imunitního systému. Pokud se jedná o dermatologickou alergii, je to reakce na některé složky v kosmetice. Naše pokožka tyto složky vnímá jako cizí a nežádoucí a snaží se jich zbavit. Proto dochází k rudnutí, pálení, někdy se objeví pupínky nebo přímo malé puchýřky. Někdy se na daných místech může kůže začít i loupat.

Alergické projevy na kůži
Alergické projevy na kůži – Zdroj: Shutterstock.com

Je přírodní kosmetika opravdu přírodní?

Naše kůže je orgán, kterým, stejně jako plícemi, dýcháme. Právě skrze kůži přijímáme do našeho organismu všechno, co pochází z vnějšího prostředí. Proto bychom se měli zamyslet, než si vybereme kosmetiku, kterou budeme používat. Netýká se to jen krémů, tělových mlék nebo balzámů, ale i deodorantů, parfémů apod. Dermatologové radí, že bychom měli používat kosmetiku s takovým složením, abychom se ji nebáli namazat na chleba. Neměla by tedy obsahovat žádné chemikálie, vonné složky, barviva nebo konzervanty. To vše se totiž dostává skrze pokožku do našeho těla. Hrozbou pak nejsou jen alergické reakce, ale třeba i poškození orgánů – při dlouhodobém používání nevhodných produktů.

Abychom se vyvarovali nevhodných produktů, které na své tělo mažeme nebo stříkáme, je potřeba být důslední. Základem je zaměřit se na přírodní produkty. I u nich ale pozorně čtěte příbalové letáky a popisky, ať víte, jaké složky obsahují. Někdy je kosmetika označena jako přírodní, a přitom se jedná o chemický výrobek, kde je využita třeba jen jedna přírodní složka.

Čistě přírodní kosmetika
Čistě přírodní kosmetika – Zdroj: Shutterstock.com

Čtěte obaly a testujte

I když zakoupíte čistě přírodní výrobek, před použitím si jej otestujte, obzvlášť pokud už se u vás někdy alergická reakce projevila. Stačí nanést trochu krému na citlivá místa pokožky, např. na zápěstí nebo na kůži po stranách krku. Pokud pokožka vykazuje během chvíle alergickou reakci, produkt nepoužívejte.

Při větších nebo častějších problémech s alergickou reakcí na kosmetické přípravky raději navštivte alergologa. Ten vás otestuje podrobně a vystaví vám průkaz, kde najdete všechny alergeny, kterým byste se měli vyhnout. Pak je opět potřeba při nákupu kosmetiky pročítat obaly, abyste se vyhnuli alergenům, které vám mohou vadit.

 

Zdroj:

https://www.vitalia.cz/clanky/jak-se-projevuje-alergie-na-kosmeticke-pripravky/

 

Alergie na kosmetiku – jak poznat, že ji máte a jak se bránit

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!