Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kryoterapie / foto: Shutterstock.com

Rozlučte se s bolestmi, únavou nebo revmatem. Kryoterapie s nimi zatočí

Máte rádi zimu, nebo se jen při představě teplot pod nulou otřásáte nechutí? Pravdou je, že mráz může mít na tělo blahodárné účinky. Kryoterapie však pracuje s mnohem nižšími teplotami, než s jakými se setkáváme venku.

Moderní léčebná metoda spočívá v krátkodobém vystavení organismu extrémně nízkým teplotám, které se pohybují od -110 °C do -160 °C. Celá mrazivá procedura trvá jen asi čtyři minuty, během kterých se povrch těla ochladí, nicméně díky suchému vzduchu nehrozí omrzliny ani jiné zdravotní komplikace. Po proceduře by měla následovat přiměřená fyzická aktivita – rychlá chůze, veslařský trenažer a podobně.

Ke kryoterapii není třeba žádné speciální vybavení, stačí sportovní spodní prádlo nebo plavky, ve kterých vstoupíte do komory, a rouška kvůli suchému vzduchu. Ostatní vybavení vám bude zapůjčeno.

Kryokomora
Kryokomora – Zdroj: Shutterstock.com

K čemu je kryoterapie dobrá?

Kryoterapie celkově posiluje organismus a imunitu, potlačuje záněty a urychluje regeneraci. Velmi se doporučuje sportovcům, kteří chtějí zlepšit fyzickou kondici. Bojuje ale také s civilizačními chorobami, jakými jsou různé bolesti, únavový syndrom, revmatická onemocnění, astma nebo tinnitus. Osvědčila se jako podpůrná léčba roztroušené sklerózy, při hojení poúrazových stavů a při nejrůznějších kožních problémech.

Bezprostředně po vystoupení z komory se dostaví příjemný pocit tepla po těle, pocit volnějšího pohybu v kloubech a snížení bolesti, a to až na několik hodin. Proceduru je vhodné opakovat každý den po dobu 14 dní, aby došlo k maximalizování efektu, a to několikrát ročně.

Při bolestech kloubů je kryoterapie účinná
Při bolestech kloubů je kryoterapie účinná – Zdroj: Shutterstock.com

Pro koho není vhodná?

Zúčastnit se kryoterapie může prakticky každý v přiměřeném zdravotním stavu. Vyhnout by se jí ovšem měli lidé s neléčenou kardiovaskulární chorobou, po infarktu nebo cévní mozkové příhodě, s vysokým krevním tlakem, onkologičtí pacienti nebo lidé s jinou akutní nebo chronickou chorobou. Nedoporučuje se ani ženám od druhého trimestru těhotenství. Pokud si nejste jistí, vždy se poraďte s lékařem.

 

Zdroj:

https://www.kryocentrum.cz/kryoterapie/

https://naskok.cz/kryokomora/

Rozlučte se s bolestmi, únavou nebo revmatem. Kryoterapie s nimi zatočí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!