Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dobrá káva / foto: shutterstock

Káva nalačno může mít negativní vliv aneb proč začít den jídlem

Neumíte si představit ráno bez kávy? Je těch šálků kávy dokonce i více? Proč a pro koho rozhodně není káva vhodná po ránu nalačno?

Pro řadu z nás je pití kávy před snídaní samozřejmostí. Však někteří ani nesnídají a místo toho si mnohdy dopřejí více než jeden šálek kávy. Ranní kávový rituál je tak pro většinu z nás samozřejmostí. Jak je to však s pitím nalačno? Proč to není zrovna nejlepší řešení? A kdo rozhodně by měl začínat den jídlem a poté kávou?

Zdravá snídaně
Zdravá snídaně – Zdroj: Shutterstock.com

Káva a její benefity

Káva patří mezi jeden z nejvíce zkoumaných druhů nápojů. Přitom má řadu benefitů. Zásadní je konzumace v rozumné míře, kdy tak chrání před vznikem demence, cukrovky neboli diabetu 2. typu, Parkinsonovy choroby. Díky neustále vedenému výzkumu se potvrzuje, že zkrátka káva má spíše pozitivní vliv na náš organismus.

Pití kávy nalačno ano či ne

Velmi diskutabilní téma. Jak je to tedy s pitím kávy hned po ránu po probuzení, tj. nalačno? V případě zdravé osoby se není čeho obávat. Pokud vám káva nalačno nepůsobí žádné potíže, tak ji takto pijte. Přesto je dobré mít na paměti, že byste měli zároveň s kávou vypít i sklenici vody. Úplně nejlepší variantou je, dát si sklenku vody a poté kávu. Pokud ovšem patříte mezi ty, kteří potřebují a musí začít den prvně kávou a nemáte zdravotní problémy, pak se držte svého rituálu.

Káva nalačno vs. hormon kortizol

S kávou nalačno panuje názor, že v tomto případě může způsobit navýšení hladiny hormonu kortizolu. S chronicky zvýšenou hladinou kortizolu se pojí celá řada zdravotních komplikací, a to od vysokého krevního tlaku až po choroby srdce. Přestože hladina kortizolu je ráno nejvyšší a během dne klesá, tak podle odborníků je dobré si uvědomit, že u osob, které pijí kávu pravidelně, je vliv na hladinu kortizolu malý.

Kávu pijte s rozvahou
Kávu pijte s rozvahou – Zdroj: Shutterstock.com

Jídlo, cukr, káva aneb pozor na nebezpečnou kombinaci

Jde o to, že ráno je hladina cukru v krvi přirozeně nízká. Vhodná snídaně bohatá na sacharidy, bílkoviny a vlákninu dodá tělu potřebnou energii. Šálek kávy po ránu vás probere, ale může zároveň omezit schopnost těla tolerovat cukr při snídani. Z toho vyplývá, že v takovém případě je lepší nejprve se nasnídat.

Nejhorší, co můžete udělat je, když si ráno po kávě dopřejete ještě mimořádně sladkou snídani tvořenou jednoduchými cukry, což nejsou jen koblihy, ale i sklenice džusu, slazené cereálie. Nadměrný příjem cukrů a zároveň špatná reakce inzulinu můžou vyvolat hyperglykemii. Tento stav znají velmi dobře diabetici. Může se projevit pocitem žízně, zrakovou poruchou, suchou a teplou kůží, zhoršeným dýcháním i poruchou vědomí.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/kafe-na-lacno-vase-telo-vam-nepodekuje-muzete-si-zadelat-na-zdravotni-problemy-79059

https://www.flowee.cz/clovek/9732-proc-neni-dobre-pit-kavu-nalacno-a-proc-je-to-jeste-horsi-po-probdele-noci

https://www.celostnimedicina.cz/proc-neni-kava-pita-nalacno-vubec-dobrym-napadem/

Káva nalačno může mít negativní vliv aneb proč začít den jídlem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!