Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest břicha / foto: shutterstock

Zažívací potíže a bolest žaludku má mnohdy na svědomí vaše hlava

Míváte bolení břicha, nevysvětlitelné křeče, průjmy, nebo naopak zácpu a přitom jste podle lékařů v pořádku? Pokud absolvujete kolečko vyšetření zažívacího traktu a lékaři příčinu neobjeví, je vhodné se poradit s psychiatrem.

Bolesti břicha mají různé příčiny a důvody

Bolest břicha se tu a tam objeví u každého. Stačí sníst něco, co nám nedělá dobře, a je to. Někdy se ozve žlučník, jindy zase žaludek naznačuje, že není vše v pořádku. Plynatost ve střevech dokáže také bolestivě potrápit. Když už jsou bolesti silnější a častější, dožene nás to k lékaři. V ordinaci praktického lékaře popíšeme bolesti a ten nasadí medikamenty. Když to nepomůže, pošle nás za specialistou. Mnohdy ne jenom za jedním. A rozeběhne se kolečko po specializovaných ordinacích. Jedno vyšetření za druhým. Odběry krve, odběry stolice, gastroskopické vyšetření, kolonoskopie, a další a další vyšetření mající odhalit, proč nás to břicho tak bolí. Bolí to, když se najíme, ale vlastně i když se nenajíme. Máme pocit, že místo žaludku nosíme v břišní dutině kámen. Přijdeme si nafouknutí, a i když upravíme jídelníček, vyhneme se potravinám, které by to mohly způsobovat, bolesti se stále objevují. Přicházejí více méně bez zjevné příčiny.

Bolest břicha
Bolest břicha – Zdroj: Shutterstock.com

Když za bolesti břicha může psychika, chce to vyhledat pomoc

Pokud jste dlouhodobě vystaveni nadměrnému psychickému vypětí, může se to odrazit i na vašem zažívání. Lépe řečeno, váš zažívací trakt vám dá najevo, že něco není v pořádku. Jistě alespoň částečně pomůže upravit jídelníček, a pokud přizpůsobíte i životní styl celkově, bude to jedině lepší. To znamená zařadit do jídelníčku hodně bílkovin a vlákniny, omezit sacharidy, začít se více hýbat a dopřát si dostatek spánku. To je základ, no a potom se snažit minimalizovat stres a stresové situace všeobecně. Pokud toto vše nepomůže, bude dobré vyhledat pomoc psychologa nebo psychiatra.

Myslete na to, že zdraví máme jenom jedno a pokud se budeme dlouhodobě nervovat, tak se to zkrátka na tom našem zdraví podepíše.

 

Zdroj:

https://www.ordinace.cz/clanek/zaludecni-neuroza-muze-za-ni-stres/

 

Zažívací potíže a bolest žaludku má mnohdy na svědomí vaše hlava

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!