Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rostov - Divadelní náměstí / foto: shutterstock

Rostov na Donu – jižní metropole Ruska na hranici Evropy a Asie

Seriál o mistrovství světa ve fotbale 2018 (9.) - co se zde připravuje, staví a co město nabízí svým návštěvníkům?

Když se řekne Rostov na Donu, nejspíš si představíte kruté bitvy druhé světové války, zlaté věže chrámů nebo úspěšné fotbalové mužstvo, se kterým se naše kluby občas utkávají v evropských pohárech. A právě o fotbalu začneme.

Co se zde staví kvůli fotbalu

Ke kopané je potřeba stadion a Rostov je jedním z měst, kde se rozhodli postavit hřiště nové. Rostov Aréna je

stadion, který se právě dokončuje a pojme 45 tisíc diváků. Začal se stavět v roce 2013 a při geologickém průzkumu bylo objeveno pět dělostřeleckých granátů z druhé světové války. Přestože velká většina města leží na severním, a tedy evropském břehu Donu, stadion stojí v městské části Zarečnyj (tedy „za říční“), která se nachází už v Asii. Při návštěvě Rostova na Donu tedy zažijete podobný pocit jako v Istanbulu, můžete překračovat hranice kontinentů pouze přejetím některého z mostů. Stavba stadionu je jedinečná ještě v tom, že se jedná o první velký stavební projekt na zatím malé levobřežní asijské části města. Místní doufají, že se oblast stane dalším městským centrem, které naláká další projekty. Po skončení šampionátu se zde usídlí fotbalový klub FK Rostov.

Jižní metropole Ruska je také jednou z těch účastníků fotbalového mistrovství, která při této příležitosti postavila i nové letiště. Staré přestávalo vyhovovat a bylo příliš blízko centru. Všechny lety se převedly v Prosinci na nové, moderní letiště Platov, pojmenovaného po Matvěji Platovovi, veliteli Donských kozáků. Nově založená letecká společnost Azimut, která má obsluhovat jižní federální okruh Ruska, si toto letiště zvolila jako své hlavní. Z Prahy existuje třikrát týdně přímé letecké spojení provozované ČSA.

Co je zde ještě zajímavého k vidění

Prohlídku města můžete začít například na Nábřežní ulici, kde uvidíte poměrně často proplouvat velké námořní lodě, plující buď do Azovského, nebo Kaspického moře. Přes řeku Don uvidíte také nový stadion. Poté můžete pokračovat procházkou směrem do kopce od řeky k nádhernému pravoslavnému chrámu paní Marie s typickými zlatými kopulemi. Pokud jste příznivci vojenské historie, najdete zde velké množství památníků druhé světové války a vojenské muzeum. V neposlední řadě si můžete udělat výlet k nedalekému Azovskému moři a za letních veder se trochu osvěžit a opálit, což na většině území Ruska možné není.

Rostov na Donu – jižní metropole Ruska na hranici Evropy a Asie

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!