Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor / foto: Bontonfilm

Třetí Mumie. Zpátky do hrobu!

Potřetí vyleze z hrobu mumie... jen tentokrát bude mít oči šikmé jako věž v Pise.

A potřetí se proti oživlé vykopávce postaví rodina Connellových, tentokrát se synem, který už trochu odrostl a místo autíček si hraje s panenkami. Samozřejmě, s těmi živými a anatomicky přesnými.

Upoutávky vypadaly bombasticky. Co záběr, to nějaká nová šílenost, prostě přesně v duchu minulých dílů, mix zběsilé akce, triků a humoru. A takové to přesně je i ve skutečnosti. Jen to vůbec nefunguje.

magazin.cz

   

Zafačovaný biják
Možná je to tím, že se Rob Cohen snaží režírovat přesně jako Stephen Sommers, což mu zrovna moc nejde. Zatímco Sommers zvládal mix humoru s akcí, jako když domina bičem mrská, tak z Cohenovy verze máte pocit, že se do toho režisér musel se skřípěním zubů nutit.

Dobře, těch pár vtipů bychom oželeli, ale Cohenovi nejde nijak extra ani akce. Což je docela nepochopitelné, protože i v příšerném Stealthu byly aspoň dvě skvěle natočené scény – a kromě toho Cohen natočil skvělé Rychle a zběsile a xXx. Tak jak to, že nám najednou servíruje nepřehledný guláš, u kterého se zívá nudou?

K tomu si přihoďte předpokladatelný a přesně nalinkovaný scénář, ve kterém se pohybují postavy jako loutky na orloji (teď se chtějí zabít – teď se milují) a máte film, který je stejně tak úmorný, jako rozmáchlý. Upachtěně se brodí pískem či sněhem k finále, které divák očekává toužebněji než letní dovolenou.

magazin.cz


Ubíjení triky
Třetí Mumie v podstatě vzala úspěšné scény z prvních dílů (automobilová honička, zombie armády), neskutečně je okouřila a aby se divák přece jen náhodou nenudil, přihazuje k nim každou minutou něco nového.

Honička koňského spřežení s taxíkem na ulicích rušného čínského města, pochod po ledových krách, Shangri-La, sněžní muži, drak, tisícihlavá armáda mrtvých, druhá tisícihlavá armáda mrtvých, obluda jakoby vypadlá z dětské knížky. Tam kde žijí divočiny, kungfisti, hrobky plné pastí, lavina... je toho spousta, jenže to množství je spíš ubíjející. Zvlášť, když na nic není dost prostoru, abyste si to mohli pořádně vychutnat a užít.

Padouch se promění v draka, odletí pár kilometrů a promění se zase zpátky, aniž by byl drak nějak využitý. Stejně tak promarněný je legendární Jet Li. Ve filmu vyloženě statuje (navíc většinu času v počítačové podobě) a nedostane šanci pořádně předvést své bojové umění. Jen si párkrát do někoho praští a rozpustí se na čokoládu (aspoň to vypadá jako čokoláda... nechci se domýšlet, co by to mohlo být jiného). 

magazin.cz

   

Ztracená hrůza
Možná je problém i v tom, že zatímco jednička a dvojka měly aspoň příchuť hororu, tak třetí Mumie je už jen velkolepý dobrodružný film, vhodný i pro malé děti.

Zatímco v prvních dvou dílech šlo padouchovi hlavně o to, aby hrdinovi přebral ženskou, tak ve třetím dílu chce ovládnout svět. Což je teoreticky víc než sbalit buchtu, ale jak se to hrdinů vůbec nedotýká a je to naprosto mlhavé, tak vás to bere asi stejně, jako by vyhlásil, že hodlá uvařit nejlepší pudink na světě. Oukej, budiž ti přáno.  

Podobně vás neberou ani postavy, i když se herci ze všech sil snaží, aby vypadali cool a zábavně. Je jich tolik, že o sebe skoro zakopávají. Sympatické ústřední dvojici Brendan Fraser a Maria Bello (která nahradila Rachel Weiszovou z minulých dílů) ubírá prostor jejich už o dost méně sympatický syn, jeho čínská přítelkyně, její matka a další existence.  

Oscar za promarněné peníze
Natočit něco tak výpravného a efektního tak nudně, to je už skoro umění... kdyby se udílel Oscar za promarněné peníze, tak Rob Cohen s přehledem předběhne Jakubiska a shrábne cenu. Jenže takhle nám nezbývá než mávnout nad třetí Mumií rukou a doufat, že film G.I. Joe bude aspoň stát za to - když už kvůli němu opustil Stephen Sommers své zafačované děcko.

P.S. Pokud by vás zajímaly jiné názory, tak zkuste třeba Moviezone nebo stránku FFFilm. Ale obávám se, že pozitivní ohlas tam stejně nenajdete.

P. P. S. A pokud to budete chtít vidět, tak se vyhněte české verzi.

magazin.cz


MUMIE: HROB DRAČÍHO CÍSAŘE, THE MUMMY: TOMB OF THE DRAGON EMPEROR, USA 2008, režie. Rob Cohen, hrají: Brendan Fraser, Maria Bello Jonathan Hannah, Jet Li, Michelle Yeoh...

Hodnocení: 4/10
V kinech od: 31.7. 2008

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 119