Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alenka v říši divů / foto: Falcon

Burtonova Alenka: Místo Nádherňajsu spíš blivajz

Tim Burton a Johnny Depp jsou opět pohromadě, tentokrát to ale vrže.

Alenka v říši divů je první 3D film, který se odvážil jít do kin po Avataru. A technologický propad se dá přirovnat k prohlídce Macochy. Cameron vás na jejím okraji pohostil a pak přišel Burton, aby vás bez varování skopnul dolů. V téhle říši se nebudete udiveně rozhlížet, ale spíš přemýšlet, proč jste si za stosedmdesát korun nechali operovat oči.

magazin.cz

Zážitek je to bolestivý a rozmazaný. Takže hned na začátku smeteme ze stolu dilema 3D versus 2D, klasickou verzí se nedá nic zkazit. Zároveň se tak vyhnete českému dabingu, který se za bohatým a hříčkotvorným jazykem Lewise Carrolla jen upoceně plouží a dokonce si troufne i na slůvko „krutopřísně“.

Scénář Lindy Woolvertonové (Kráska a zvíře, Lví král, Mulan) velmi volně nakládá s oběma knihami – kombinuje Alenku v říši divů a pokračování Za zrcadlem – a hlavně vypráví vlastní příběh. Devatenáctiletá Alenka (Mia Wasikowská byla skvělý tah) vidí všude barvy a přemýšlí nad věcmi, které její spořádané okolí nechce vidět ani slyšet.

magazin.cz


Obrázky na LSD

Úvod v reálném světě je uhlazený a šedivý, zato při prvních minutách ve světě pod králičí norou ucítíte na ruce píchnutí. To když vám Burton pustí do těla LSD. Tvary, barvičky i fyzikální zákony v tu chvíli přestanou dávat smysl. Závěrečné titulky jsou prorostlé houbičkami a v tomhle případě je to více než symbolické.

Záhy se ukáže, že Alenka už v Říši divů jednou byla (v té verzi, kterou znají čtenáři) a teď se tam vrací podruhé, aby podle prorockého svitku porazila monstrum v den Nádherňajs, nastolila klid a mír a dala Kloboučníkovi (Johnny Depp) záminku k oslavnému electric boogie.

magazin.cz


Řemeslníkem snadno a rychle

Tim Burton prohlásil, že k Alence nemá žádný vztah a nevzbuzuje v něm emoce. Tenhle pocit převedl na plátno dokonale. Malíř tak osobitých obrazů jako je Velká ryba, Ospalá díra nebo Batman tentokrát zvolil zelené plátno a opět odvedl několik působivých tahů, ale výsledek člověka nijak nezasáhne.

Alenka v říši divů není blbý nebo špatný film. Burton se jen nechal převálcovat mluvícími zvířátky, vyvolenou hrdinkou a vůbec příběhem, který nepříjemně vrže v kolejích Eragonu, Letopisů Narnie a podobně tuctových fantasy pro dětské publikum. Je tu dokonce i povinná závěrečná bitva dvou armád, hodných šachových figurek proti zlým kartám.

Stejně tak jeho sedmá spolupráce s Deppem (opět šílený a opět dobrý) a šestá s Helenou Bonham Carterovou (jeho manželka je opět šílená a opět nesnesitelná) ukazuje, že Burton už ani nehledá nic nového. Jako správný hollywoodský řemeslník odehrál tuhle partii na jistotu.

magazin.cz

Alice in Wonderland, USA, 2010, 108 min., český dabing i titulky, režie: Tim Burton, hrají: Johnny Depp, Mia Wasikowská, Helena Bonham Carterová, Anne Hathawayová, Crispin Glover...

Hodnocení: 5/10
V kinech od 4.3. 2010

Podívejte se na trailer:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 63