Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Trvalá erekce. Není o co stát!

Pokud se muži stane, že u něj z ničeho nic dojde k erekci, zvlášť na veřejnosti se může cítit nepříjemně a snaží se ji maskovat. Co ale mají dělat ti, kterým vydrží jejich pýcha v pozoru o poznání déle a proti jejich vůli?

O priapismu neboli trvalé erekci jste možná již slyšeli. Jedná se o neovladatelnou a velmi dlouho trvající erekci. Někdy jde řádově o pár hodin, v horších případech ale tento stav zůstává neměnný několik dní. A to bez pomoci jakéhokoli sexuálního objektu nebo erotické stimulace.

 
Je to nebezpečné

Jde o velice nebezpečné a bolestivé onemocnění, kdy může dojít i k vážnému poškození penisu. Dlouho se vůbec nevědělo, čím je priapismus způsoben a pokud byl penis opravdu poškozen tímto způsobem, přistupovalo se k chirurgickému zákroku, bez něhož by pacient později naopak erekce nemohl dosáhnout vůbec, což by vedlo až k impotenci.

 

Při dlouhodobé erekci se totiž poškozují topořivá tělesa, důsledky se ukazují i ve větším ohrožení trombózou.

 

Vědci však nedávno zjistili, že jedinci trpící touto poruchou mají v těle nedostatek enzymu zvaného ADA protein - důležitý k odbourávání molekuly adenosinu, který při velkém množství v těle způsobuje právě priapismus.

 

Specialisté z University of Texas prováděli výzkum, kdy myším samcům s priapismem podávali ADA protein, a ten opravdu dokázal úspěšně bojovat proti šířícímu se adenosinu. Závěry celé studie texaských odborníků byly publikovány i v odborném časopise Journal of Clinical Investigation.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 142