Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Bizarní kondomy. Spíše k smíchu než sexu

Víte, že první kondomy se začaly používat už před více než pěti sty lety? Je zřejmé, že za tu dobu také prošly nejrůznějšími módními vlnami. Ty, které vám ukážeme, jsou už spíše k smíchu než sexu…

Kondom je nejrozšířenější pomůckou při sexu, zabraňuje nechtěnému početí a zároveň chrání před sexuálně přenosnými chorobami. Tohle jistě víte. Určitě také tušíte, že to není žádná vymoženost stará maximálně pár desítek let. Leda, pokud byste si mysleli, že spolu vaše babička s dědou nikdy nespali…

magazin.cz

 

Kdepak, historie prezervativů je stará dokonce několik tisíc let. Sahá až do starověkého Egypta, kde podobný prostředek, samozřejmě nikoliv pružný kondom z latexu, používali ke stejným účelům jako dnes.

magazin.cz

 

Kondomy tak patří k nejstarším vynálezům v lidském portfoliu, jsou staré přes 3000 let. V šestnáctém století popsal použití kondomu ve vůbec první publikaci o této problematice Ital Gabrielle Falloppius. Zasazoval se o využívání kondomu jako ochrany před syfilidou.

magazin.cz

 

V pozdějších stoletích se už o kondomu a jeho používání mluví běžně, objevuje se například v memoárech slavného svůdníka Giacomo Casanovy.

magazin.cz

 

A jak vlastně vznikl název kondom? Hovoří se o dvojím výkladu. Podle prvního jde o slovo odvozené od latinského condus, neboli schránka. Podle druhého se tak jmenoval lékař anglického krále Karla II., který pro panovníka a jeho milostné avantýry vyráběl prezervativy.

 

Ostatně, nejstarší dochovaný kondom ze zvířecího střívka pochází ze sedmnáctého století a nalezen byl právě v Anglii. Přesněji na tamním hradu Dudley. Z období předtím se zachovaly pouze nejrůznější písemné popisy či malby. A to samozřejmě i na zdech jeskyní.

 

Vedle střívka patřily mezi oblíbené materiály v průběhu století i želvovina a kůže, používal se třeba i naolejovaný papír či měchýře ryb.

 

magazin.cz

První gumový kondom byl vyroben v druhé polovině devatenáctého století, přesněji v roce 1855. Tyto první kondomy z gumy byly 1-2 mm tlusté a měly viditelné švy. Přestože byly určeny k několikerému použití, byly i tak velmi drahé.

 
magazin.cz


Teprve v roce 1912 vyvinul Němec Julius Fromm novou výrobní techniku a nově byly kondomy bezešvé a mnohem tenčí než dříve. Díky tomu se Fromm zabsal do historie prezervativů a v Německu dodnes tzv. Fromms patří mezi populární ochranu. Od třicátých let se výroba zefektivnila, syrovou gumu nahradil latex a kondomy zlevnily. Staly se tak nástrojem na jedno použití…

magazin.cz

 

Jakmile byla technologie i materiály ozkoušeny, začalo další experimentování. Nyní se vyrábějí kondomy v nejrůznějších barvách či tvarech, s různými příchutěmi a vůbec svět prezervativů je natolik rozmanitý, že roste nejen počet jeho uživatelů, ale i nadšených sběratelů. Některé kousky, opravdu bizarní, si můžete prohlédnout na obrázcích.

Další prapodivné kondomy si můžete prohlédnout na této stránce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 336