Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Robotický vysavač / foto: equiplo.cz

Robotický vysavač uklidí bez námahy i vaší přítomnosti

Automatické spotřebiče jsou trendem poslední doby, přičemž robotický vysavač mezi ně bez debat zapadá, a na trhu více či méně úspěšně etabluje.

Myslet si, že robotický vysavač vysaje stejně tak dobře, jako plnohodnotný klasický, vodní, nebo tyčový vysavač, by byla milná představa. I přes to však svůj význam mají, a to významný.

Tento moderní spotřebič je vhodný na rutinní úklid. Každodenní vysávání podlah a udržování pořádku mu jde opravdu skvěle. Jelikož každodenní úklid vás nenápadně okrádá o spoustu vašeho času, tak právě úspora času je ta hlavní výhoda, proč si robotický vysavač pořídit.

Nemusíte jej samozřejmě používat každý den, nechají se nastavit podle libosti tak, aby vysával 2x týdně, nebo jak je potřeba. V radách, jak vybrat robotický vysavač je zmiňována odlišná míra potřeby v závislosti od domácích mazlíčků, malých dětí a podobně.

Nebudeme si zapírat, že robotický vysavač je vhodný hlavně pro úklid pevných povrchů. Podlaha, linoleum, PVC, nebo dlažba mu jde uklidit na jedničku. Koberce většina i těch nejlevnějších zvládá vysát také, jen ne s takovou efektivitou. Dražší výkonné modely se však chlubí i vysáváním koberců s velikostí vlasu 2,5 cm, i přesto však budou koberce povrchem, na který je vhodné čas od času použít vysavač klasický.

Multifunkční stroj na kompletní úklid podlahy?

Samostatný vysavač se skládá ze soustavy větších či menších smetáčků a kartáčů, které usměrňují nečistoty do vysávací štěrbiny. Existuje i robotický mop, který je tvarově velmi podobný, jen místo vysávání vytírá. Oblíbené je hybridní provedení, kdy je v jednom zařízení kombinované jak vysávání, tak vytírání. Zvládá tedy suchý i mokrý provoz a to zcela samostatně. Kromě toho mají také funkci zametání, která je vhodná pro rychlé uklizení menších nečistot.

Robotické vysavače se liší na první pohled cenou a za tímto parametrem je schována velice důležitá vlastnost, kterou je takzvaná samonavigace. Levné provedení má kontaktní senzory v náraznících a ve chvíli, kdy vysavač narazí do překážky, změní směr. To nemusí být vždy zcela žádoucí, máte-li v interiéru na zemi například vázy, riskujete jejich zničení.

Dražší modely jsou vybaveny daleko lépe a mají pokročilý navigační systém. Ten spolupracuje s akustickými, optickými a laserovými senzory, které bezpečně hlídají okolí vysavače a zvyšují tak jeho efektivitu a práci. Takovýto navigační systém dokáže rozpoznat nábytek, překážky, schody, ale i vstupy do jiných místností. Při vysávání si navíc sám vytváří mapu prostředí, kterou v budoucnosti využívá opět k vyšší efektivitě.

Tímto výčet jeho dovedností nekončí. Jako jiná chytrá zařízení jej můžete na dálku ovládat mobilním telefonem, nebo tabletem a to přes WiFi technologii. Jiné modely mohou být ovládané dálkovým ovladačem, nebo mít programovatelné režimy, které si navolíte podle vašich potřeb.

Pozor na parametry

V tomto ohledu je důležité sledovat kapacitu akumulátoru a doporučený prostor, pro který je daný model vhodný. U některých výrobců také najdete velikost plochy, kterou vysavač zvládne uklidit na jedno nabití.

Dobré je se také zaměřit na takzvané oddělovače oblastí, jsou to technické pomůcky, kterými vymezíte prostor, který chcete vyluxovat, nebo kterému se má robot vyhnout. Můžou být zpracovány pomocí virtuálních zdí, magnetických pásků anebo sonickou zdí.

Před finálním nákupem je dobré se ještě podívat do srovnávacích recenzí robotických vysavačů, jednu z nich najdete například na webu Sutffio.cz. Kromě popsání konkrétních modelů mají tyto články nákupního rádce, který vám pomůže porozumět technickým parametrům a funkcím, které se s tímto produktem pojí.

Tyto recenze také vychází ze zkušeností a hodnocení spotřebitelů, kteří již daný model vlastní. Je dobré si hodnocení spotřebitelů projít, často totiž zmiňují vlastnosti, které v parametrech nenajdete a nejednou vás tak včas upozorní na vlastnost, na kterou byste přišli až po nákupu.

Robotický vysavač uklidí bez námahy i vaší přítomnosti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!