Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Steve a Cathy / foto: Shutterstock

Psycho: Lidé, kteří bydlí v tunelu

Zdražení nájemného? Na to bezdomovci v Las Vegas kašlou. Jejich „byteček“ totiž nestojí ani cent.

Doby, kdy tihle lidé spávali na ulici v „domečcích z krabic“, jsou už dávno pasé. Teď mají střechu nad hlavou a neplatí za to ani vindru. Řeč je o bezdomovcích v Las Vegas. Parta zhruba tisíce lidí využila 200 mil dlouhý tunel, který se táhne pod městem, a rozhodla se v něm přebývat.

magazin.cz
magazin.cz

Krysa a smradlavá voda? Pohoda...
Přestože žijí vedle sebe v sousedství lidé ze slabších sociálních skupin – bezdomovci, kriminálníci, žebráci nebo narkomani –, snaží se dodržovat klid. Jejich pohodu nenaruší ani nějaká ta krysa, která se prožene kolem jejich „příbytku“, nebo potůček špinavé odpadní vody.

„Jsem tu doma, vážím si toho, že mám střechu nad hlavou,“ říká Steve, bývalý narkoman, který ve stoce žije dva roky.

Milenci ze stoky: Steve a Cathy
Před rokem si sem do svého „bytečku“ nastěhoval i svou přítelkyni Cathy. Díky ní se „mládenecký koutek“ proměnil v útulnější prostor.

magazin.cz

„Dali jsme si sem plastové přepravky a vyrobili si z nich praktický nábytek,“ říká sympatická brunetka a ukazuje „obývací stěnu“. Do vybavení pokoje spadá i dřevěná podlážka, kterou partneři používají jako stupínek před vysokou postelí. V papírových krabicích na protější stěně skladují Steve a Cathy oblečení. Celý pokoj je vymalován černobílými vzory.

Ve dne spí, v noci pracují
„Steve byl několik let na drogách. Teď se snaží být „čistý“, protože jsem mu řekla, že jinak od něj odejdu. Zatím se mu to daří. Když mu je těžko, dá si trochu vína... Snad to vydrží,“ říká Kathy.

magazin.cz

Milenci svůj život v podzemí nijak neřeší. Vůbec jim nevadí, že se nad jejich nuzným příbytkem rozkládá „zlaté město“ se spoustou zářících kasin a nablýskaných luxusních hotelů.

„Proč by nás to mělo trápit? Las Vegas nás živí. Přes den spíme a v noci vyrážíme za obživou. Steve sleduje turisty, jak hrají u automatů. Většina z nich je nepozorná a zanechává ve strojích nějaký malý kredit. Ten si pak Steve vybere – za noc to dá zhruba padesát dolarů, někdy i víc, když je dobrá konstelace. Máme to akorát tak na živobytí.“

Snílek s bicykly
V tunelu se tak špatně zase nežije. „Chceme přežít a to je vše,“ opakuje Steve. Jejich soused, čtyřicetiletý Phil, říká totéž. Zatímco jeho potemnělý pokoj páchne zatuchlinou, chlapík si listuje sportovním časopisem a sní o tom, že se jednou bude mít lépe.

magazin.cz

„Věřím na štěstí. Jsem duší sportovec a sport mě hodně zajímá – podívejte na ta kola, co tu mám,“ máchne pyšně Phil rukou do kouta, kde jsou ledabyle zaparkované tři bicykly.

„Já jsem sportovec a sport mi snad přinese štěstí. Když mám peníze, jdu do sázkové kanceláře a vsadím na nějaký zápas. Už jsem na tom vyhrál docela slušné peníze,“ dodává. Výhra asi nebyla zase tak závratná, protože Phil už několik let žije ve své potemnělé kobce a živí se, jak se dá.

Z krabic pod střechu
Na štěstí věří i nejmenovaný manželský pár, který se sem přistěhoval z města. „Bydleli jsme na ulici – v krabicích. Člověk měl každou chvíli strach, že ho někdo napadne, zabije nebo okrade. Tady je to mnohem lepší. Cítíme se tu více jako doma,“ říká žena.

magazin.cz

Přestože společně s těmito lidmi tu žijí další „sociálně slabší jedinci“, je zde poměrně klid. „Ano, jasně, občas se tu strhne nějaká mela. Lidi si vynadají nebo se porvou, ale nikdy to netrvá moc dlouho. Všichni jsme tu na jedný lodi, tak proč bychom si tu navzájem dělali peklo?“ říká žena.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 42