Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Chytrá elektronika ovládne celou domácnost

Blíží se doba, kdy s chytrým mobilním telefonem bude komunikovat každý předmět v našem okolí včetně zubního kartáčku.

V poslední době se mezi výrobci elektroniky stále častěji skloňuje fráze „internet of things“, neboli internet věcí. Nejedná se vlastně o nic jiného, než o zabudování chytré elektroniky komunikující se smartphonem, potažmo na internetu, do drobných předmětů v běžné domácnosti. Na letošní výstavě CES konané tradičně v Los Angeles představili zejména drobní výrobci hned několik zajímavých hraček.

 

Chytrý zubní kartáček

Jedním z nejvýstřednějších nápadů, kam zabudovat mikroprocesor, je jistě zubní kartáček. Firma Kolibree totiž svůj Smart Tothbrush nevybavila pouze motorem pro vibrační čištění, na čemž by vlastně nebylo nic výstředního. Do kartáčku však dokázala vtěsnat hned několik senzorů, jako je gyroskop a akcelerometr a elektroniku schopnou vyhodnocovat pohyb kartáčku ve všech směrech.

magazin.cz

 

Data pak pomocí bezdrátových technologií wi-fi či bluetooth pošle do smartphonu, kde příslušná aplikace pro Android či iOS analyzuje správnost vašeho počínání. Aplikace dokáže sledovat až pět různých kartáčků, a tak můžete v rodině soutěžit o to, kdo si dokáže lépe vyčistit zuby. Na smartphonu lze rovněž nastavit rychlost otáček kartáčku v rozmezí 4 až 12,5 tisíce otáček za minutu. Baterie v kartáčku vydrží zhruba týden při frekvenci čištění zubů čtyřikrát denně a nabíjí se ve speciální základně s magnetickým uchycením. Prodávat se začne na jaře za cenu kolem 200 dolarů.

 

Elektronická matka

Správná matka ví o všem, co se v domácnosti šustne. To je motto společnosti Sen.se, která představila elektronické zařízení monitorující domácnost a její členy. Elektronická matka je malá panenka ve tvaru ruské matrjošky, která komunikuje na jedné straně se speciálními senzory nazvanými Motion Cookies a na straně druhé s aplikací ve vašem chytrém telefonu či tabletu. Jednotlivé senzory hlídají pohyb předmětů nebo měří teplotu a můžete je nalepit v podstatě na jakoukoliv součást své domácnosti.

magazin.cz

 

Elektronická matka pak nabízí množství scénářů, jež je možné v aplikaci sledovat. Tak například měří teplotu v pokojích po celém domě či bytě, hlídá dveře ledničky, aby nezůstávaly otevřené, sleduje, kolikrát si děti čistí zuby, monitoruje přístup do domu a spustí poplach v případě nenadálé aktivity. Matka může dohlížet také na správný spánkový režim, na dodržování pitného režimu, na včasné braní předepsaných léků, zalévání květin nebo dokonce na to, kolik kdo nachodil kilometrů a spálil kalorií. S výčtem všech sledovacích funkcí se možná může někdo podivit nad tím, proč výrobce svůj přístroj neoznačuje spíše jako domácího policajta. Pokud si matku budete chtít pořídit, balení se čtyřmi základními senzory vás vyjde na 199 eur.

 

Elektronika v kuchyni

Chytrá elektronika v budoucnu najde uplatnění také v kuchyni. Na veletrhu byla například představena chytrá trouba, kterou lze ovládat pomocí aplikace na smartphonu a na konci pečení pošle kuchařovi sms zprávu. Návštěvníci si mohli vyzkoušet taktéž chytrý hrnec, jehož funkce monitoruje aplikace v tabletu.

magazin.cz

 

Pomocníci pro sportovce

Pro toho kdo zrovna netráví čas v kuchyni, nabízí výrobci elektroniky třeba chytrou tenisovou raketu, která vás díky gyroskopu i dalším senzorů a mobilní aplikaci naučí hrát tenis s grácií minimálně Rafaela Nadala. Milovníci golfu naproti tomu ocení chytrou rukavici, která vám pomáhá s nácvikem správného švihu v úderech.

magazin.cz

 

magazin.cz

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!