Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nelegální Windows? Do 30 dnů je po nich!

Microsoft se pouští do velkého tažení proti pirátům. Nelegální Windows již nebudou fungovat.

Zdá se, že piráti a uživatelé nelegálních Windows se budou brzy potýkat s velkým problémem. Microsoft totiž startuje kampaň, na jejímž konci má být výrazně snížený podíl počítačů běžících s nelegálně získaným operačním systémem. V první fázi se toto tažení dotkne uživatelů pirátských Windows Vista.

Po 30 dnech opruzu konec
Microsoft přitom nemusí používat žádné sofistikované metody. Bohatě mu stačí implementovat malý prográmek do všech aktualizací (některé jsou opravdu nutné) a nových verzí software (například Internet Explorer).

Ten pak bude na pozadí odhalovat nejrůznější způsoby, které se používají k obcházení verifikace systému. Jedná se například o aplikace umožňující odložit aktivaci na neurčito apod. Podle Microsoftu jejich program všechny tyto „škůdce“ spolehlivě identifikuje.

Co bude následovat? Pokud budou vaše Windows shledány nelegálními, zčerná vám obrazovka a objeví se výzva k zadání originálního klíče. To se bude dít jednou denně po celých patnáct dní. V dalších patnácti dnech se nepříjemná výzva bude zobrazovat již každou hodinu.

A když se ani poté neodhodláte k zakoupení licence, čímž svůj systém zlegalizujete, dojde k nejhoršímu. Bude vám k počítači znemožněn přístup, což vyžene do obchodů i ty nejzarytější piráty – pokud tedy nepřijdou na způsob, jakým tento „problém“ obejít, což je docela pravděpodobné.

Brzy i pro Windows XP
Cílem kampaně ale není jen přimět piráty k přechodu do windowsovské legality. Microsoft je přesvědčen o tom, že řada lidí užívá nelegální Windows, aniž by o tom věděla. Stále totiž existují vykutálení prodejci, kteří se ohání tím, že vám k počítači dají i operační systém, už se ale nezmíní o tom, že ho nekoupili, nýbrž stáhli a vypálili.

Obdobná, ne však tak razantní, opatření fungují již v případě Windows XP, kde je uživatel permanentně upozorňován na nelegalitu svého systému. Pokud si toho ale nevšímal, dosud se nic nedělo. To by se mělo změnit, protože Microsoft chce zpřísnit kontrolu i pro svůj starší systém, který mnozí využívají zejména proto, že se dá jednoduše nainstalovat i z pirátské kopie.

Zdá se, že kampaň proti pirátství je motivována snahou Microsoftu podpořit nevalný prodej Windows Vista. Přinejmenším méně zkušené uživatele, kteří nejsou zběhlí v nejrůznějších pirátských přístupech, by tato opatření skutečně mohla přesvědčit, že s originálními Windows se budou mít lépe.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 554