Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Amputované končetiny znovu dorostou

Americká armáda vymýšlí způsoby, jak znovu poskládat těžce raněné vojáky.

Vědci z Pentagonu zkoumají způsoby, které by mohly vést k regeneraci kůže, svalů a dokonce i samotných končetin. Klíč k této lékařské revoluci se zdá být na dosah a vypadá to, že je ukryt v kmenových buňkách, které mohou posloužit k obnovení určitých částí vlastního těla.

Bez jizvičky
Vrchní chirurg americké armády prohlásil, že vyhlíží den, kdy budou vojákům odebrány kmenové buňky ještě než odejdou na frontu, aby po případném zranění okamžitě mohlo začít efektivní léčení.

„Nově založený institut zkoumá techniky, které nám pomohou udržet naše vojáky vcelku a pohromadě,“ říká generálporučík Eric Schoomaker.

„Využijeme kmenových buněk vojáků, abychom jim mohli spravit nervová poškození, pomohli s obnovením růstu svalové tkáně a šlach, zbavili je zranění z popálenin, zkrátka je vyléčili tak, aby neměli žádnou jizvičku.“

Končetiny narostou
Metody, které mají za cíl zachránit ztracené končetiny, ruce, prsty, nosy, uši a zrekonstruovat poškozené lebky, jsou rovněž ve vývoji.

Za tímto účelem byl založen speciální institut regenerační medicíny, který spadá přímo pod americké ozbrojené složky a spolupracuje s nejlepšími zdravotními pracovišti v této oblasti.

Pentagon poskytne v průběhu příštích pěti let 85 miliónů dolarů na výzkum. Různí přispěvatelé dodají dalších 80 miliónů a 100 miliónů přijde od Národního institutu pro zdraví.

Jedná se o největší, převážně státem financovaný projekt v americké regenerační medicíně. Díky tomu se podařilo přilákat největší kapacity v tomto oboru.

Snad i pro civilisty
„Všechny části těla, ať už to jsou tkáně nebo orgány, mají přirozenou buněčnou schránku, která je schopna obnovy, když se objeví poškození,“ říká jeden z předních vědců doktor Tony Atala. „Pak stačí už jen vzít takové buňky z těla a uplatnit je někde jinde.“

Vědci se domnívají, že proces regenerace bude trvat od čtyř do osmi týdnů a na jeho konci bude například nový nos pacienta.

Výzkum zatím směřuje výhradně na armádu, ovšem jakmile se na tomto poli podaří průlom, civilisté jistě nezůstanou stranou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 87