Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Relaxační koupel / foto: shutterstock

Zdá se vám dnešní doba bláznivá? Vsaďte na rituály, které dodávají klid i pocit bezpečí

Žijeme v uspěchané době, kdy jsou zapotřebí záchytné body, které zpříjemní náš život a mnohdy pomohou se nad problémy povznést. Které rituály přizvat do svého života?

Doba je uspěchaná, chaotická, pro řadu lidí doslova bláznivá. Proto je dobré do života zařadit rituály, které dokáží být prospěšné a mít pozitivní vliv na psychickou a mnohdy i fyzickou stránku. Jak do života pozvat pár rituálů? A jak si je vlastně vybrat?

Proč a k čemu jsou rituály dobré

Rituály by měly zaujímat v životě důležité, ale vyvážené místo. Měly by sloužit coby podpůrné struktury, avšak nikoli jako svazující pravidla. Ideálně by měly být flexibilní i přizpůsobitelné vzhledem k okolnostem a potřebám. Úlohou rituálů je pomoct udržovat rovnováhu mezi spontánností a rutinou. Rozhodně nemají plnit funkci únikového mechanismu před řešením problémů, ale naopak pomáhat jako nástroj pro lepší zvládání životních výzev.

Rituály zajistí pocit jistoty
Rituály zajistí pocit jistoty – Zdroj: Shutterstock.com

Nemáte žádný rituál? Změňte to

Pakliže nemáte ve svém životě žádný rituál, tak je nejvyšší čas to změnit. Pro ženy je dobré, aby měly rituál spojený s péčí o tělo, pleť. Nemusí to však zabírat příliš času. Spíše jde o otázku vědomí, která je dávána tomu, když se sprchujete, myjete si hlavu, natíráte krémem, odličujete se nebo se oblékáte. Rituálem může být, že zařadíte jednou týdně pravidelnou aplikaci pleťové masky, vlasový zábal, dopřejete si delší teplou bylinkovou koupel, a to klidně se šálkem čaje či sklenkou vína.

Rituálem může být i to, že si dopřejete jednou týdně hodinku jen pro sebe a zajdete si zacvičit, proběhnout se apod. Nebo můžete zařadit do svého života jako rituál rodinné snídaně o víkendu, společnou snídani s partnerem v posteli, vychutnání si společného šálku ranní kávy ve dvou apod.

Pro někoho může být rituálem psaní si deníku. Kupte si pěkný sešit a denně nebo jednou týdně, záleží na vás, si do něj něco zapište. Nemusí se jednat ani tak o tajný či přesný popis dne či dní. Stačí jen, když si napíšete pár moudrých vět, přísloví, citátů či poznatků, které vás zrovna napadnou. Zapisování si můžete zpříjemnit třeba šálkem čaje, kávy, kouskem čokolády apod.

Najděte si chvilku pro sebe
Najděte si chvilku pro sebe – Zdroj: Shutterstock.com

Rituál je možné kdykoli změnit

S rituály to netřeba přehánět. Nejde o kvantitu, ale pravidelnost a také správné načasování. Pakliže vám něco přestane vyhovovat, změní se situace, je vhodné to změnit a vytvořit si nový rituál. Však pestrost život obohacuje.

 

Zdroje:

https://www.prozeny.cz/clanek/zdravi-a-zivotni-styl-k-cemu-jsou-dobre-ritualy-95839

https://www.marianne.cz/zivotni-styl/zavedte-si-ranni-ritualy-pro-prijemne-probuzeni

https://www.idnes.cz/jenprozeny/ostatni/ritualy-vliv-na-psychiku-zdravi-proc-mit.A220209_154049_jpz-ostatni_abr

Zdá se vám dnešní doba bláznivá? Vsaďte na rituály, které dodávají klid i pocit bezpečí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!