Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Genetika / foto: shutterstock

Co všechno můžeme zdědit po předcích? Stres, obezitu i nadání pro pohyb

Zdědit se dá nejen barva očí nebo některé povahové vlastnosti. Jak se ukazuje, poměrně běžné je také dědění náchylnosti k chorobám, schopnosti zvládat stres nebo pravděpodobnosti, že v dospělosti budeme obézní.

Podmíněný reflex u potomků

O Pavlovovu reflexu jsme se učili už na základní škole. Američtí vědci zkusili na myších podobný experiment. Vypouštěli jim do klece acetofenon, látku s výraznou vůní, a zároveň slabý elektrický proud do podložky. Po nějaké době se myši vůně acetofenonu začaly bát. Vědce ale zajímalo, jak na látku budou reagovat potomci těchto myší, aniž by se s ní kdy setkali.

Výsledky byly ohromující. I další generace myší se totiž vůně acetofenonu bála. Při zkoumání jejich mozku se ukázalo, že čichové buňky reagující na tuto látku byly dědičně posilněné.

Co vše můžeme zdědit?
Co vše můžeme zdědit? – Zdroj: Shutterstock.com

Stres se dědí i několik generací

A podobně je to se stresem u lidí. Nedědí se přitom sekvence DNA, ale to, jak se geny projevují v organismu. Stresová zkušenost se tedy nezapíše přímo do dědičné informace, ale poznamená její povrch neboli molekuly, které obalují šroubovici DNA. A tyto epigenetické změny se mohou dědit i po několik generací.

Někteří lidé to mají s hubnutím těžší

Podobně se genetika může podílet i na vzniku obezity. Pokud má dítě oba rodiče obézní, pak je jeho genetická dispozice k nezdravé váze až 80 %. S jedním obézním rodičem jde o 50 %. O to víc je ale důležité vnímat obezitu u předků jako varovný signál a dbát o vlastního skladbu jídelníčku. Dalším krokem je pravidelný pohyb. Bohužel, i smysl pro něj je do jisté míry ovlivněn genetikou.

Genetika může ovlivnit i naši váhu
Genetika může ovlivnit i naši váhu – Zdroj: Shutterstock.com

Může za to pohybová inteligence. Ta má za následek, že někdo je pohybově nadanější a lehce koordinuje ruce a nohy, takže se rychleji naučí nějaký sport nebo cvičení. A tím pádem ho pohyb i více baví. Genetika dále ovlivňuje i spalování tuků nebo rychlost, s jakou se vám vyrýsují svaly. Je tedy jasné, že někteří lidé mají hubnutí opravdu ztížené, a to bez vlastního přičinění.

 

Zdroje:

https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/genetika-geny-obezita-hubnuti-sportovni-nadani.A161017_094945_behani_hri

https://hnonline.sk/tema/96044417-fascinujuca-genetika-ako-sa-dedi-stres-obezita-a-ako-funguje-medzigeneracna-pamaet

https://vtm.zive.cz/clanky/nasledky-psychickeho-traumatu-z-detstvi-pronasleduji-i-generace-deti-a-vnoucat/sc-870-a-206509/default.aspx

Co všechno můžeme zdědit po předcích? Stres, obezitu i nadání pro pohyb

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!