Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Chyby při vaření / foto: shutterstock

Vliv teflonu na náš organismus – pozor si dejte na přehřívání, poškrábání a mytí v myčce

Když se mluví o zdravé stravě, většina lidí se soustředí na kvalitu potravin a vyvážený jídelníček. Jenže zdraví začíná už u kuchyňského nádobí. A takové teflonové pánve mohou nadělat pěknou paseku.

Co je to teflon?

Teflon, polytetrafluorethylen nebo také PTFE je látka, kterou v roce 1938 vyvinul chemik Roy Plunkett. Původně nezamýšlel jeho použití v kuchyni, ale hledal netoxický a nehořlavý materiál pro strojní chlazení. Záhy si ho ovšem oblíbili kuchaři po celém světě. Pochopitelně to ale má háček.

PTFE patří do skupiny perfluoralkylových chemikálií, zkráceně PFAS. Jinak se jim říká také věčné plasty. To proto, že se obtížně odbourávají a postupně se rozkládají na mikroplasty, které jsou nebezpečné člověku i přírodě.

Při výběru nádobí buďte obezřetní
Při výběru nádobí buďte obezřetní – Zdroj: Shutterstock.com

Teflonová horečka

Za posledních 20 let také propukla takzvaná teflonová horečka. Jen v USA bylo zaznamenáno několik tisíc případů. Její příznaky se podobají běžnému několikadennímu nachlazení – zvýšená teplota, malátnost, tlak na hrudi, suchý kašel a potíže s dýcháním. Jde ale o stav vyvolaný vdechováním chemických výparů z přehřáté teflonové pánve.

U člověka příznaky většinou vymizí do 48 hodin, pro domácí mazlíčky, především papoušky, ale mohou být smrtelné. Několik studií také spojilo PFAS s rakovinou ledvin a varlat, onemocněním štítné žlázy, neplodností nebo poškození jater.

Bezpečnost především

To samozřejmě neznamená, že se musíte svého oblíbeného teflonového nádobí ihned zbavovat. Určitá obezřetnost je ale na místě. Především na pánvích nikdy nesmažte nasucho, abyste zabránili případnému přehřívání. Pozor také na poškrábání povrchu, používejte raději dřevěné nebo silikonové nádobí. Nemyjte je v myčce ani agresivními čisticími prostředky. A poškrábané kusy ale raději vyhoďte.

Při nákupu teflonového nádobí si hlídejte certifikace; důležitá je především absence látek PFOA a PFOS. Není nutné ale investovat kdovíjak závratné částky, protože teflonové nádobí – i to nepoškrábané – by se mělo měnit ideálně každé tři roky.

 

Zdroje:

https://www.flowee.cz/zdravi/14127-teflonove-nadobi-vyhodte-nebo-spravne-pouzivejte-jinak-hrozi-ujma-na-zdravi

https://www.ireceptar.cz/domov-a-bydleni/jak-se-starat-o-panvicky-udrzba-20600621.html

https://www.onlymyhealth.com/what-is-teflon-flu-and-symptoms-1721989315

Nebezpečný teflon – jak vám může zničit zdraví?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!