Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vnímání barev / foto: shutterstock

Kolik barev vnímáte? To určuje jazyk, kterým zrovna mluvíte, tvrdí vědci

Jednotlivé jazyky se liší nejenom psanou a zvukovou podobou, ale také tím, kolik výrazů mají pro barvy. A to má zase podle norských vědců vliv na to, jak rychle náš mozek dokáže různé barevné odstíny vnímat.

Různé národy vnímají barvy jinak

Než se do Evropy dostal první pomeranč, říkalo se v angličtině oranžové barvě „žlutočervená“. Až podle ovoce dostala barva název „orange“. Slovanská ruština, řečtina nebo třeba litevština rozlišuje samostatným výrazem světle modrou a tmavě modrou barvu a jazyk bassa používající se například v Libérii barvy rozlišuje jen na světlé a tmavé, respektive teplé a studené. A podle výzkumu norských odborníků má používání více výrazů pro různé odstíny na svědomí to, že je mozek dokáže snáze rozlišit.

Barevné odstíny jsou vnímány různě
Barevné odstíny jsou vnímány různě – Zdroj: Shutterstock.com

Výzkum norských vědců

Vědci podrobili výzkumu 106 dobrovolníků mluvících litevsky, norsky nebo oběma jazyky. Nejprve si měli zapamatovat 8 čísel v určité řeči a následně rozlišovat různé odstíny modré. Litevští respondenti a bilingvní účastníci, kterým byla čísla sdělena v litevštině, mezi barvami rozlišovali rychleji a bez větších problémů. To proto, že litevština světle a tmavě modrou barvu jazykově rozlišuje.

Vnímání barev se zkoumalo už dřív

Nebyl to první výzkum na podobné téma. Před několika lety zkoumali vědci 103 lidí hovořících německy, řecky nebo rusky. Ti měli pro změnu hledat šedý půlkruh umístěný vedle trojúhelníku v různých odstínech modré a zelené. Později měli říct, zda trojúhelník vůbec viděli a jakou měl barvu. Ukázalo se, že lidé mluvící rusky a řecky byli úspěšnější ve spatřování modrých trojúhelníků. Němečtí respondenti ve vnímání modrých a zelených trojúhelníků nezaznamenali rozdíl.

Barevná rozdílnost u jednotlivých národů
Barevná rozdílnost u jednotlivých národů – Zdroj: Shutterstock.com

Schopnost vnímat odstíny barev je tedy podle všeho ovlivněná jazykem, ve kterém člověk o problému přemýšlí. To, že jazyk ovlivňuje vnímání reality, vyjadřuje Sapirova-Whorfova hypotéza. Nahrává jí i fakt, že třeba Řekové žijící dlouhodobě ve Velké Británii mají rozlišovací schopnost barev sníženou.

 

Zdroje:

https://www.flowee.cz/clovek/5555-jazyk-kterym-mluvime-meni-i-nase-vnimani-barev

https://www.stoplusjednicka.cz/jazyk-ovlivnuje-jak-rychle-nas-mozek-vnima-ruzne-odstiny-barev

https://norwegianscitechnews.com/2024/07/language-affects-how-quickly-we-perceive-shades-of-colour/

Kolik barev vnímáte? To určuje jazyk, kterým zrovna mluvíte, tvrdí vědci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!