Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzimní deprese / foto: shutterstock

Podzimní splín může zahnat nový koníček

Podzimní období je časem změn nejen v přírodě, ale i v naší psychice. Jakmile se dny krátí, mnozí z nás pociťují tzv. podzimní splín. Tento jev není jen subjektivním pocitem, ale má své kořeny v biologii a psychologii.

Podzimní splín, známý také jako sezónní afektivní porucha, je stav, kdy lidé pociťují mírný smutek, únavu a někdy i nechuť cokoliv dělat. Vědci to připisují několika faktorům, včetně sníženého množství slunečního světla, které ovlivňuje naši hladinu serotoninu - hormonu štěstí.

Úbytek energie na podzim je přirozený jev

S přicházejícím podzimem se naše vnitřní biologické hodiny, které nám říkají, kdy se máme cítit ospalí a kdy je načase se probudit, musí přizpůsobit kratším dnům a delším nocím. To může vést k pocitům únavy a nedostatku energie. Zajímavé je, že podle výzkumu belgické univerzity v Lutychu je lidská pozornost nejvíce koncentrovaná v červnu, zatímco nejméně se soustředíme v prosinci. Pracovní paměť pak dosahuje maximálních hodnot v září, ale přes zimu opět klesá.

Podzimní únava je přirozenou záležitostí
Podzimní únava je přirozenou záležitostí – Zdroj: Shutterstock.com

Jak zmírnit podzimní splín?

Existuje několik způsobů, jak si udržet dobrou náladu i během chladnějších měsíců. Jedním z nich je trávit čas venku během slunečných dnů, aby tělo mohlo absorbovat co nejvíce přirozeného světla a vitamínu D. Podzim je také ideální doba pro zahájení nových aktivit nebo koníčků, které mohou obohatit naše životy a poskytnout nám nové zážitky a výzvy. Ať už je to nějaké kreativní tvoření, nový sport, zdravé vaření nebo prostě jen čtení dobré knihy u krbu. Najít si činnost, která nás baví, tedy může být tím pravým klíčem k překonání podzimního splínu.

Podzimní čtení může zahnat chmury
Podzimní čtení může zahnat chmury – Zdroj: Shutterstock.com

Na psychice je dobré pracovat

Sychravé podzimní měsíce nám mohou přinést příležitosti k růstu a obnově. Je to čas, kdy můžeme zpomalit, přemýšlet a připravit se na nadcházející zimu. A s trochou úsilí se nemusíme utápět v každodenní melancholii a splínu, ale můžeme podzimní období proměnit v čas radosti, pohody a příjemných aktivit.

Pamatujte také, že v případě vážnějších psychických propadů je v pořádku požádat o pomoc a promluvit si například s terapeutem nebo poradcem. Ti vám mohou poskytnout potřebnou podporu a účinné strategie pro zvládání podzimního splínu. Každý z nás je totiž jedinečný, a proto může být užitečné experimentovat a najít, co pro vás funguje nejlépe.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-jak-se-vyporadat-s-podzimnimi-spliny-40376442

 

Podzimní splín může zahnat nový koníček

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!