Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Morče a vakcína / foto: shutterstock

Zvířata jako rukojmí nejen kosmetického průmyslu

Kolik ročně zemře zvířat v důsledku naší touhy po dokonalosti a jaké pokusné metody jsou na nich aplikovány?

Testování na zvířatech již delší dobu víří hladinu sociálních sítí. Mnoho lidí je z této situace pobouřeno a snaží se upozornit na nekalé praktiky a otřesné podmínky, ve kterých jsou zvířata určena na testování výrobků držena. Vznikají různé kampaně, sepisují se petice, vystavují se seznamy společností, které testují na zvířatech své produkty, ale také těch, kteří se od testování na zvířatech veřejně distancují.

Co vše musejí testovaná zvířata snášet?

PETA, organizace bojující za práva zvířat, odhaduje, že ročně zemře v laboratořích v důsledku testování 100 milionů zvířat. Psi, kočky, ryby, hlodavci i opice jsou vystavovány každodennímu trápení, které často vede k jejich předčasné smrti. Metody testování jsou různé. Ty mírnější například zahrnují nanášení různých látek a chemikálií na kůži či do očí zvířat, aby otestovaly případné alergické reakce či podráždění, jiné metody podávají zvířatům různé směsi v podobě stravy či tekutin a následně zkoumají jejich zdravotní stav, a některé zachází i do takových krajností, jako jsou úmyslné mutace genu během chovu pro zkoumání vrozených vad. Rozhodně nečekejte, že jsou zvířatům podávány jakékoliv léky tišící bolest, vše prožívají ve stavu plného vědomí. Jakmile přestanou být pro pokusné testování užitečná, jsou zabita. Někdy jsou nepotřebná již po týdnu, jindy jsou podrobena delším experimentům a mohou být zneužívána i několik let. Poté je jejich život plný strádání a bolesti nejčastěji ukončený smrtící injekcí nebo plynem, pokud se nestane, že zemřou v přímém důsledku testování.

Jak lze rozpoznat výrobky netestované na zvířatech?

Proti testování a týrání zvířat se již postavilo mnoho společností nejen kosmetického průmyslu a jejich seznam je lehce dohledatelný na internetu. Kosmetický průmysl ale není rozhodně jediným odvětvím, které využívá zvířata k testování. V podstatě všechny věci každodenní potřeby bývají většinou na zvířatech testovány. Od různých čistících prostředků do domácnosti, přes šampony, sprchové gely, koupelové pěny až po zubní pasty. Pokud vám není lhostejné, že na celém světě stále trpí tisíce zvířat při testování kosmetického a toaletního zboží a jste rozhodnuti kupovat produkty netestované na zvířatech, váš nákup vám usnadní seznam společností, které vlastní certifikaci HCS (Humane Cosmetics Standard - Humánní kosmetický standard ) nebo HHPS  (Humane Household Product Standard - Humánní standard prostředků pro domácnost). Jde o oficiální potvrzení, že společnost neprovádí ani nezadává testy na zvířatech za účelem testování kosmetického a toaletního zboží, nebo že neprovádí ani nezadává testy na zvířatech za účelem testování prostředků pro domácnost.

Je na každém z nás, jak se k této problematice postavíme a zda necháme nadále umírat miliony zvířat ročně kvůli vlastní marnivosti a lenosti.

Zvířata jako rukojmí nejen kosmetického průmyslu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!