Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Povinné ručení / foto: shutterstock

Povinné ručení: co vše je k němu možné pojistit?

V dnešní době existuje celá řada pojišťoven, které nabízí povinné ručení, a tak je naprosto přirozené, že se navzájem předhánějí v tom, jaké dodatkové služby vám k tomuto pojištění ještě poskytnou.

U každé společnosti tak naleznete trochu jiné možnosti připojištění a některé služby můžete dostat dokonce v rámci ceny samotného povinného ručení, proto je dobré si nejprve zjistit, co přesně vaše povinné ručení obsahuje.

Než se však vrhnete do porovnávání jednotlivých nabídek, nezapomeňte na to, že pokud jste si koupili nový vůz, musíte před samotným sjednáním povinného ručení nejprve vyřešit přepis auta. Povinné ručení a všechny s ním spojené záležitosti totiž můžete začít řešit až v momentě, kdy jste právoplatným majitelem vozidla. My ale budeme předpokládat, že jste na přepis nezapomněli, a tak se rovnou vrhneme do světa pojištění. Co tedy k povinnému ručení můžete navíc dostat?

Úrazové pojištění

Úrazové pojištění chrání vás jakožto řidiče, ale můžete jeho prostřednictvím také ochránit ostatní spolucestující. Pojištění vám v případě úrazu nahradí chybějící výplatu nebo vám pokryje výlohy spojené s léčbou.

Pojištění skel

K rozbití skla u auta dochází velmi často. Stačí, aby vám při jízdě narazil do čelního skla větší kamínek a hned se před vámi vytvoří obrovská pavučina, která vám brání ve výhledu, a tak ohrožuje bezpečnost všech cestujících. Toto pojištění se však vztahuje na všechna skla automobilu, takže když se vám něco takového stane, máte jistotu, že vše zase rychle opravíte.

Pojištění asistenčních služeb

Díky tomuto pojištění budete mít nárok na odtažení či opravu porouchaného vozidla, a to 24 hodin denně a 7 dní v týdnu. V případě, že to bude potřeba, vám společnost poskytne i náhradní automobil. Základní asistenční služba je často součástí povinného ručení, rozšířenou asistenční službu si však k povinnému ručení musíte připojistit.

Pojištění pracovní neschopnosti

Pokud se dostanete následkem autonehody do pracovní neschopnosti, bude vám pojišťovna po celou dobu kompenzovat vaši chybějící mzdu nehledě na to, zda budete muset být hospitalizováni nebo budete dodržovat klidový režim doma.

Pojištění zavazadel

Toto pojištění se vztahuje na veškeré osobní věci, které se při autonehodě nacházely v autě a vlivem nehody došlo k jejich poškození nebo odcizení.

Pojištění odcizení vozidla

V případě, že vám bude odcizeno celé auto, nahlásite jeho ztrátu a poté budete mít nárok na pojistné plnění.

Pojištění proti přírodním živlům

Zde se jedná o škody způsobené krupobitím, větrem, povodněmi a dalšími nežádoucími přírodními živly.

Pojištění přímé likvidace

Pokud nezaviníte škodu vy, pojišťovna vyřídí s pojišťovnou viníka nehody vše za vás. Jestliže to bude nutné, poskytne vám také náhradní vozidlo.

Pojištění střetu se zvěří

Základní pojištění se vztahuje pouze na území České republiky. Pokud jezdíte do zahraničí, je vhodnější rozšířené pojištění, které platí po celé Evropě. Pojištění se vztahuje jednak na škodu na vozidle způsobenou srážkou se zvěří, ale také pokud vám například drobná zvířata poničí elektroinstalaci v autě.

Pokud se pro nějaké připojištění rozhodnete, vždy si veškeré nabídky nejprve navzájem porovnejte. První nabídka nemusí být tou nejvýhodnější, tak ať za stejné služby neplatíte zbytečně moc peněz. To samé platí i při sjednání povinného ručení. Pokud platíte ročně příliš vysokou sumu, zkuste se podívat na kalkulačku povinného ručení, ve které zjistíte, jestli nedostanete od jiné pojišťovny zajímavější nabídku.

Povinné ručení: co vše je k němu možné pojistit?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!