Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Peníze / foto: shutterstock

5 efektivních rad, jak celkem snadno ušetřit peníze

Bez peněz nelze žít. Jak ale ušetřit tam, kde to jde celkem snadno, a tímto nezatížit rodinný rozpočet? Čím se řídit a jak efektivně nakupovat?

Věřte, je to možné a budete překvapeni. Přinášíme 5 zaručených způsobů, jak je možné ušetřit.

Charakter peněz se samozřejmě časem vyvíjel, na začátku všeho byl směnný obchod. Peníze byly spojovány s drahými kovy. Hodnota peněz, respektive jejich kupní síla je závislá na tom, jaké množství peněz v dané ekonomice obíhá, tj. kolik jednotek zboží i služeb je možné koupit za jednu peněžní jednotku.

Dnes všichni známe a takřka každý používá hotovostní a bezhotovostní formu. Hotovostní je ta, kterou máte v peněžence, na kterou si můžete sáhnout. Bezhotovostní je ta, která je na bankovním účtu. Peníze mají ochranné prvky pro eliminaci zfalšování a zpravidla každá měna má své vlastní preventivní prvky opatření proti případnému padělání.

Ať už každý měsíc bojujete s tím, že se vám nedostává peněz před výplatou, nebo potřebujete zkrátka efektivně ušetřit a odlehčit rodinnému rozpočtu, věřte, že to je celkem snadné. Mnohdy investujeme a utrácíme neuváženě, a přitom je možné si řadu věcí neodříct a zároveň výrazně uspořit.

Vytvoření rozpočtu

Zásadní je vytvořit si vlastní rozpočet, abyste měli jasný přehled o výdajích. Mějte své výdaje zcela pod kontrolou. Sepsání finančního rozpočtu je dokonalým přehledem o tom, co si můžete dovolit měsíčně, například za kulturu, zájmovou aktivitu apod. Na prvním místě by vždy měly být základní a nezbytné potřeby, jako jsou potraviny, hygienické potřeby, případně cestovné, pohonné hmoty, školné apod. Je dobré počítat vždy s rezervou pro tzv. nouzový případ při nečekané situaci.

Sledujte pravidelně své výdaje. Jen díky finančnímu přehledu můžete zjistit zbytečné či „neškodné“ výdaje. Jen tak můžete napravit potenciální chyby a hlavně efektivně uspořit.

Úspora v domácnosti

Razantním zásahem do rozpočtu jsou výdaje za energii a vodu. Zde je hned řada možností, jak poměrně jednoduše a úspěšně ušetřit. Stačí nenechávat rozsvíceno v místnosti, kde nikdo není. Zkrátit čas strávený ve sprše. Při čištění zubů není třeba nechat po celou dobu téct vodu. Neoplachovat větší množství nádobí pod tekoucí vodou.

Účelným řešením je vypínání spotřebičů v případě nepoužívání a zejména pak přes noc, jedná se především o počítač, televizi. Zdánlivé maličkosti, díky kterým je možné ulehčit vaší peněžence. Nezanedbatelným způsobem šetření v domácnosti je taktéž nákup pouze sezonního ovoce a zeleniny.

Včasná platba

Plaťte veškeré účty včas, tj. v termínu. Stačí mnohdy zaplatit jednu položku jen pouhý jeden den po splatnosti a rázem vám naskočí úroky z prodlení, které se načítají za každý neuhrazený den po splatnosti. Někdy si to ani neuvědomíte, neboť nejste samozřejmě společností informováni, to až za nějakou dobu, kdy se jedná už o vyšší částku, pro vás je to neplánovaný zásah do rozpočtu a především takto zbytečně vyhozené peníze.

Vše je zbytečné, jen kvůli lenosti či nepoznamenání si. Zcela tomu můžete předejít, pokud si ve svém internetovém bankovnictví nastavíte trvalé příkazy. Tímto se vyhnete poplatkům za nedodržení termínů a ušetříte si tím zbytečné starosti.

Využití slevových portálů

Rozšířené a oblíbené nakupování na internetu je pro mnohé samozřejmostí. Vždyť šetří čas a může i vaše finance. Nakupovat se dá efektivně. I při nákupu můžete výrazně ušetřit, aniž byste si nemohli pořídit potřebnou věc či si udělat radost. Na trhu jsou tzv. slevové portály. Slevový portál nabízí využití kuponů v jisté výši a na konkrétní internetový obchod. Je rovněž uveden termín platnosti pro využití slevy.

Slevové kódy umožní získat řadu výhod, slevy, akce, dárky či doručení zdarma v oblíbených internetových obchodech. Na trhu se vyskytují různé druhy kuponů, kódů. Cílem je podpora prodeje a vy coby zákazník můžete takto ušetřit při nákupu. Rozmanitá nabídka slevových kódů, jako například slevový kód na kasa.cz a řada dalších, díky kterým můžete pořídit elektroniku, kuchyňské a domácí spotřebiče, oblečení, kosmetiku, knihy, módní doplňky, obuv, chovatelské potřeby apod. Slevy jsou fajn, je dobré je při nákupech využívat.

Šetření v množství

Jak je známo, nejvíce je možné ušetřit na jídle a dopravě. Podstatou je již výše uvedené nakupování sezonních potravin. Dále jde o šetření při vaření doma a nošení si tzv. domácích krabiček do práce. Efektivní je i uvařit ve větší dávce z předzásobených kvalitních surovin. Takto si uděláte několik porcí a tím ušetříte peníze za suroviny i energii. A věřte, že to má pozitivní vliv nejen na vaši peněženku, ale také na vaše zdraví. Domácí strava je tou nejlepší volbou.

Pokud to jde, choďte do práce pěšky, nebo alespoň z práce či část cesty. Uděláte to nejlepší pro své zdraví, fyzičku i pročištění hlavy a zároveň ušetříte.

 

5 efektivních rad, jak celkem snadno ušetřit peníze

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!