Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Podzimní četba / foto: shutterstock

Knižní tipy od českých autorů na podzimní deštivé dny

Nechejte se zlákat tuzemskými autory a zpříjemněte si sychravé podzimní dny četbou některé z jejich knih.

Naši tuzemští spisovatelé píší stejně dobře jako spousta zahraničních, přesto jsou stále tak nějak v čtenářském zájmu upozaďováni. V dnešním článku se můžete nechat nalákat na několik děl našich autorů a přesvědčit se poté sami o jejich kvalitě.

Meta – Pavel Bareš

Sci-fi příběh na pomezí thrilleru se odehrává v současné době na území naší republiky v prostředí vysokoškoláků. Mezi nimi žijí superlidé se superschopnostmi tzv. Mety. Lenka Křížová jako hlavní postava je výborně vystavěná. Stalking, znásilnění, politická moc, media, dopady rozvodů, to vše se v této knize objevuje. Rozhodně stojí za povšimnutí. Pavel Bareš napsal také známou sérii Projekt Kronos.

Meta

Vydalo nakladatelství Host.

Síla naděje – Barbora Walterová Benešová

Gábina si byla vždy jistá, že každý je svého štěstí strůjcem. V pětadvaceti si chtěla užívat, cítila se tak mladá. Byla však mámou. Měla pocit, že nemá vedle sebe muže, nýbrž chlapce. Objeví se milenec, se kterým zažívá rok pekla. Poté se objeví Ondřej se dvěma dětmi, ke kterým nebyl osud právě milosrdný. Gábina konečně najde vnitřní sílu a postaví se minulosti.

Síla naděje

Vydalo nakladatelství Fortuna Libri.

Plachetnice na vinětách – Jiří Hájíček

Hlavní postavou je sedmačtyřicetiletá rozvedená docentka literatury Marie. Přednáší na vysoké škole v Praze a přes léto se stará o nemocné rodiče, kteří žijí na venkově v jižních Čechách. Při svých občasných toulkách po Českém Krumlově potkává Filipa. Filip ovšem není jediná Mariina známost v Hájíčkově příběhu. Marie však neřeší pouze milostné vztahy, ale touží urovnat spory se sestrou, která jí nechce zapomenout, že starost o staré rodiče leží především na ní.

Plachetnice ve vinětách

Vydalo nakladatelství Host.

Soběstačný – Zuzana Dostálová

Štěpánovi je jedenáct a jeho rodiče se rozvádějí. Otec odešel k mladší ženě, se kterou čeká dítě. Tátova nová žena Štěpána nemá moc v lásce. Štěpán touží rychle dospět, být nezávislý, soběstačný. Štěpánova matka se potýká s finančními těžkostmi i zdravotními problémy, které vyvrcholí v krutou diagnózu. O Štěpána čím dál častěji pečuje dědeček.
Soběstačnost z názvu najdeme v příběhu nejen ve spojení se Štěpánem. Autorka nijak násilně netlačí na čtenáře, co se emocí týče, naopak píše vcelku jednoduchým, až strohým stylem. Určitě stojí za přečtení.

Soběstačný

Vydalo nakladatelství Paseka.

Knižní tipy od českých autorů na podzimní deštivé dny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!