Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zlaté mince / foto: shutterstock

Investiční zlato: Slitky a mince jsou šancí i pro vás

Do zlata, navzdory mýtům, jež se šíří, rozhodně nemusí investovat pouze bohatí. Nákup investičního zlata je v současnosti velmi jednoduchý, a dokonce ani nemusíte investovat vysoké částky.

I s pár tisíci se dá koupit investiční zlato. To z něj dělá také ideální dárek k životnímu jubileu, splněným zkouškám, dokončené vysoké škole apod.

Zlato je poměrně specifickou investiční komoditou, oproti ostatním způsobům uložení peněz má totiž řadu unikátních vlastností. Jmenujme například tyto:

  • Je osvobozeno od platby DPH.
  • Výtečně si drží svou hodnotu v době krizí.
  • Když akcie padají, zlato naopak stoupá.

Už jen z těchto důvodů je zřejmé, že by zlato mělo tvořit součást investičního portfolia i u drobných investorů.

Zlato

Nakoupit raději slitky, nebo mince?

Investiční zlato se prodává ve dvou podobách, jako slitky a mince. U nás v ČR se vyrábí pouze zlaté mince, žádnou rafinérii, jež by tvořila zlaté slitky, nemáme. Čeští investoři si proto kupují zejména švýcarské slitky.

Sáhnout raději po slitcích, či po mincích? Volba je pochopitelně na vás, avšak přiklánějte se možná raději ke slitkům. Slitek je vlastně jen kousek zlata, zatímco náklady na zpracování zlata do podoby mince jsou vyšší. Kvůli tomu jsou vyšší i prodejní ceny investičních mincí. Navýšení má odborný název premium a liší se podle kvality i velikosti mincí. Mince ovšem nezatracujte, na druhou stranu totiž mohou mít také sběratelskou hodnotu.

Zlato

Dá se předpovídat, jak se bude cena zlata vyvíjet?

To vám samozřejmě nikdo s přesností nedokáže říct. Pokud ovšem světové měny oslabují, cena zlata roste. Kdo se tedy chce ochránit před znehodnocením měny, pro toho je zlato ideální volbou. Mnohem lepší než třeba nemovitosti, na něž si většina lidí musí brát hypotéku. Se zlatem se navíc stáváte zcela nezávislými, protože ho prodáte kdekoliv po světě.

K tomuto článku není otevřena diskuze