Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Předání bytu / foto: shutterstock

Bydlení jako luxus

Koupit si dnes vlastní bydlení není zrovna levnou záležitostí a většina lidí se musí spolehnout na hypotéku.

Ne každý však má nervy na splácení dluhu bance dalších několik desetiletí. V takovém případě je možná lepší zvážit pronájem. Je to ovšem výhodné?

Pronájem znamená obvykle méně starostí

Pronájem bytu není většinou dražší než ve vlastním. Majitelé nemovitostí totiž musí mimo jiné splácet každý měsíc hypotéku, takže to často vyjde víceméně na stejno. Tato finanční zátěž však po uhrazení všech pohledávek skončí a lidé žijící ve svém pak naopak hodně ušetří. Jedná se tedy o velmi dobrou investici do budoucna.

Pronájem bytu

Na druhou stranu se ale nájemci nemusí příliš zajímat o technické záležitosti spojené s bytem. Když nesvítí světlo, kape kohoutek či padá omítka, zavolají majitele. Ten by měl vše dát brzy do pořádku. A samozřejmě za své.

Vlastní bydlení

I přesto, že v mnoha médiích neustále zdůrazňují, že obytných nemovitostí je nedostatek, byty na prodej jsou, a je jich dost. Hodně samozřejmě záleží na lokalitě. Třeba v takové Praze nebo v Brně je nabídka z logiky věci daleko lepší oproti Mníšku pod Brdy. Jenže ceny jsou často i mnohonásobně vyšší.

Vysněný dům

Prodej bytu se tedy minimálně ve větších aglomeracích vyplatí, jelikož si jejich majitelé mohou říci o násobně vyšší částku než v menších obcích. Otázkou však zůstává, jestli bude situace stále stejná, jelikož prodejců by bylo dost, ale dostatečně solventních zájemců bude s postupem času spíše ubývat. I díky postupnému nárůstu cen.

Češi by rádi žili ve svém, ale všechno zdražuje, a to včetně obytných nemovitostí. Nicméně byty, potažmo rodinné domky nabízené v ČR patří mezi nejdražší v celé Evropě. Vlastní byt dnes Čecha může vyjít i na více než 11 průměrných výplat.

Možná alternativa

Není proto divu, že se mnoho lidí poohlíží jedním očkem po alternativách ve formě mobilních domků nebo dřevostaveb, které jsou přeci jen o něco levnější.

Mobilní dům

Sice většinou nenabízejí totožný komfort, který se dá najít v tradičnějších typech obydlí, ale touha mít vlastní střechu nad hlavou je u valné části obyvatelstva silnější.

K tomuto článku není otevřena diskuze